AMSTERDAM - De hockeyers van Amsterdam hebben in het hol van de leeuw de tweede landstitel op rij gepakt. In en tegen Rotterdam won Amsterdam met 2-1.

Donderdag had de ploeg van coach Taco van den Honert ook al gewonnen. Valentin Verga maakte de winnende treffer.

In een volgepakt Rotterdam-stadion kwam Amsterdam al na tien minuten op voorsprong toen Billy Bakker het eindstation was van een hele mooie aanval, waarin ook Valentin Verga en Floris Evers een hoofdrol speelden: 0-1.

Rotterdam kreeg vervolgens mogelijkheden om langszij te komen, terwijl Amsterdam enkele keren dichtbij de 0-2 was.

Maar omdat zowel Pirmin Blaak (doelman Rotterdam) als Klaas Veering (Amsterdam) goed stond te keepen en het de aanvallers van beide teams aan wat geluk ontbrak, bleef de score tot de rust onveranderd.

Bestormen

Na de pauze begon Rotterdam direct het vijandelijke doel te bestormen. De thuisploeg kon ook niet anders, want bij deze stand was Amsterdam al na twee duels kampioen.

De aanvalsdrift leverde twee strafcorners op. De eerste bleef onbenut, de tweede poging had wel succes. Roderick Weusthof deed alsof hij wilde pushen, maar liet de bal aan Jeroen Hertzberger, die de bal hard in het doel duwde: 1-1.

Het stadion ontplofte bijna, maar enkele minuten later was het weer muisstil toen Valentin Verga Amsterdam voor de tweede keer op voorsprong zette. Hoewel de afronding was rommelig was, ging er weer een bijzonder fraaie aanval aan vooraf.

Op slot

Meteen daarna miste Mirco Pruyser een geweldige kans op de 1-3 en trok Rotterdam weer ten aanval. Maar hoe hard de ploeg van coach Reinoud Wolff ook werkte en wat het ook probeerde, Veering en co hielden de boel achterin op slot.

Amsterdam won dus met 2-1 en is voor het tweede jaar op rij landskampioen van de Rabo Hoofdklasse.

Bloemendaal verzekerde zich van de derde plek en dwong daarmee een plekje in de Euro Hockey League af. De 'Mussen' verwezen Kampong naar de vierde plek.

Na een waar doelpuntenfestival is Den Bosch verzekerd van handhaving in de Rabo Hoofdklasse. Tilburg werd met maar liefst 6-0 verslagen.

Vrouwen

De hockeysters van Den Bosch zijn zaterdag voor de veertiende keer in vijftien jaar kampioen geworden. De ploeg van Raoul Ehren won na shoot-outs van Laren. Na zeventig minuten stond het 1-1.

Laren kon in tegenstelling tot in het eerste duel wel een beroep doen op Kim Lammers.

De spits, die zondag ontbrak wegens hamstringklachten, speelde een hoofdrol in de eerste grote kans van de wedstrijd. Lammers schoof een strafcorner af op Naomi van As, die de lat raakte.

Wakker

Den Bosch was duidelijk wakker geschud, want kort daarna gingen de Brabanders uiterst effectief om met de allereerste cirkelpenetratie.

De sterk spelende Margot van Geffen vond Vera Vorstenbosch die de score na zeven minuten opende: 1-0.

Laren had – op een flinke kans van Vicky van den Broek na – in de eerste helft weinig in de melk te brokkelen, waarin een tweede Bossche treffer werd afgekeurd.

Toeslaan

Tot de laatste minuut voor rust, want daarin sloeg de thuisploeg plots toe. De tot dan onzichtbare Lammers vond van dichtbij het doel na een assist van Carlijn Welten.

Nog geen minuut na rust kreeg Lidewij Welten een enorme kans om Den Bosch weer op voorsprong te zetten. De international – de gevaarlijkste spits van de bezoekers – schoot oog in oog met Joyce Sombroek naast.

Laren kwam in het tamme tweede bedrijf een stuk beter voor de dag, maar tot meer dan een mislukte corner leidde dat niet. Omdat Den Bosch ook niets meer creëerde, moest een verlenging aan de zeventig minuten worden toegevoegd.

In de extra tijd was de grootste kans voor Den Bosch. Een foutje van Willemijn Bos leidde de enige corner van de verlenging in.

Shoot-outs

Omdat de sleeppush van Maartje Paumen en de rebound van Van Geffen geen resultaat opleverde, ging het duel naar shoot-outs.

Den Bosch hield daarin het hoofd het koelst, zodat de Brabantse brigade voor de veertiende keer in vijftien jaar landskampioen is.

Amsterdam wint Rabo Hoofdklasse