AMSTERDAM - Rafael van der Vaart is de 'eeuwige discussies' over zijn positie in het Nederlands elftal meer dan zat.

"Die erin, die eruit. Die toch weer erin. Die er weer uit. Het gaat maar door. Je zou er hoofdpijn van krijgen. Ik ben daar echt klaar mee", zegt de middenvelder tegenover het AD.

Van der Vaart wil zich ook helemaal niet bezig houden met de vraag of hij wel of niet zal spelen op het EK en zo ja op welke positie bondscoach Bert van Marwijk hem posteert.

"Ik hou me daar totaal niet meer mee bezig. Echt niet. Vroeger wel, maar ik ben daar nuchterder in geworden. Ik zie het wel", aldus de 93-voudig international.

'Laat maar lullen'

"Ik hoor het al zo lang. Sinds ik doorkwam bij Ajax. 'Kunnen Wesley (Sneijder, red.) en Rafael samen, of niet?' Op een gegeven moment denk je: laat maar lullen. Ik heb bijna honderd interlands gespeeld inmiddels. Mag je dan ook gewoon wat vertrouwen hebben in jezelf?'

De spelmaker van de Spurs is dan ook overtuigd van zijn kwaliteiten. "Ik weet wat ik kan, zal er alles aan doen om te spelen, maar ik ga mezelf niet verliezen in allerlei bespiegelingen vooraf. Het heeft toch geen zin. De trainer stelt er elf op - en dan speel je. Of niet."

'Hóór te spelen'

Een basisplaats tijdens het toernooi is uiteraard wel het doel van Van der Vaart. "Ik wil spelen. En als ik fit ben en er alles aan doe, vind ik ook dat ik hóór te spelen. Maar moet ik me dan vooraf al enorme zorgen gaan maken?"

Op welke positie die eventuele basisplaats dan ook zal zijn. Daarover klagen zal hij niet doen. "Ik kan op verschillende posities uit de voeten. Op links, op rechts, op tien, iets meer controlerend. En op al die posities zal ik doen wat ik denk dat goed is voor het team."

Lees alles over het EK op de special van NUsport