AMSTERDAM - Oranje onder 17 is er woensdagavond in geslaagd om de Europese titel te prolongeren. De ploeg van coach Albert Stuivenberg versloeg in de eindstrijd Duitsland na het nemen van penalty’s: 5-4.

Oranje miste in de strafschoppenreeks in tegenstelling tot de Duitsers niet en won zodoende opnieuw het EK onder 17. Feyenoorder Tony Vilhena schoot de beslissende strafschop binnen.

Oranje keek Sloveense Ljubljana vrijwel de gehele tweede helft tegen een achterstand aan, maar Elton Alolatse schoot het Nederlands elftal vlak voor tijd naar de verlenging. De buitenspeler werd vrijgelaten in het zestienmetergebied en schoot de bal knap langs twee Duitse verdedigers en de doelman.

De eerste helft ging het duel gelijk op, hoewel Oranje de betere kansen had. Een schot van Menig ketse via de onderkant van de lat echter weer terug in het veld. Na de pauze was Duitsland de betere ploeg en aanvoerder Leon Goretzka zette zijn ploeg op voorsprong.

De Duitsers leken de titel te pakken, maar Acolatse zorgde er vlak voor tijd voor dat penalty’s de beslissing moesten brengen.

Die werden beter genomen door Oranje, dat in tegenstelling tot Duitsland geen strafschop miste.

Vorig jaar stonden Nederland en Duitsland ook tegenover elkaar. Toen was Nederland in Servië met 5-2 te sterk voor de Duitsers. In 2009 was Duitsland in eigen land Nederland nog de baas na verlenging: 2-1.