AMSTERDAM - De elfde Giro-etappe is woensdag een prooi geworden voor Roberto Ferrari. De sprinter van Androni Giocattoli profiteerde van een valpartij vlak voor de finish.

Ferrari was in finishplaats Montecatini Terme de snelste in de eindsprint na 255 kilometer koersen.

Hij bleef in de lange spurt op macht zijn landgenoot Francesco Chicchi en de Litouwer Tomas Vaitkus ruim voor. De Brit Mark Cavendish moest van heel ver komen en finishte als vierde. Voor de wereldkampioen was het een gemiste kans op zijn elfdee ritzege in de Giro.

De strijd in de laatste kilometer werd opnieuw ontsierd door een valpartij. Cavendish kon die ontwijken maar moest toen wel opnieuw aanzetten.

Overigens had Ferrari als het aan de Brit lag niet meer mee gesprint. Cavendish was in de derde etappe namelijk een van de slachtoffers van een massale valpartij die werd veroorzaakt door de Italiaan en was woest op Ferrari. De organisatie van de Giro zette Ferrari in de uitslag wel terug naar de laatste plaats, maar haalde hem niet uit de Ronde van Italië.

Rodriguez

De Spanjaard Joaquin Rodriguez behield de roze leiderstrui en de zeventien seconden voorsprong in het algemeen klassement op de Canadees Ryder Hesjedal.

De etappe werd gekenmerkt door een lange ontsnapping van een groepje van zes, dat 210 kilometer voor het peloton uitreed en een maximale voorsprong had van vijf minuten. Als laatste bleef Manuele Boaro over. Op dertien kilometer van de streep was ook voor deze Italiaan het avontuur voorbij.

Lees alles over de Giro op de special van NUsport

Belijk hier de klassementen