NIJMEGEN - NEC heeft vrijdag in eigen stadion de lijn van vorig seizoen doorgetrokken. De ploeg die toen op eigen veld de punten pleegde te pakken, deed dat vrijdag tegen AZ opnieuw: 2-0. De eerste thuiswedstrijd van het seizoen was een aantrekkelijke en pittige. Scheidsrechter Temmink moest zevenmaal geel en één keer rood trekken.

NEC toonde in de aanvangsfase aan dat het een week eerder niet voor niets Feyenoord in de eigen Kuip vijf kwartier lang op 0-0 had gehouden. De uiteindelijke nederlaag (2-0) ten spijt konden de Nijmegenaren terugzien op een aardig begin van de competitie, dat bij een slecht resultaat tegen AZ evenwel waardeloos zou zijn geweest.

Bart de Graaff

Het begin was vrijdagavond in De Goffert stormachtig. Het klaterende applaus voor de in mei overleden televisiemaker/shirtsponsor Bart de Graaff was nog maar net verstomd, of arbiter Temmink gaf de Nijmegenaren al een strafschop. Volmer kreeg geel voor het haken van Dennis de Nooijer. Verdediger en aanvoerder Danny Hesp scoorde van 11 meter.

Zwakke defensie

NEC deelde een tik uit die bij de bezoekers even nadreunde. Het verdedigingscentrum van de ploeg van Henk van Stee was in vergelijking met een week geleden (thuis 3-3 tegen Heerenveen) volledig gewijzigd. Peter Wijker bleef met een ribblessure langs de kant, Michael Buskermolen mocht slechts op de bank plaatsnemen. Dat laatste was te danken aan de zwakke indruk die de Alkmaarse defensie tegen Heerenveen had gemaakt.

Valse start

Met Fortes Rodriquez en Volmer als vervangers maakte AZ een valse start. Naarmate de wedstrijd vorderde, kregen de Noord-Hollanders echter grip op de wedstrijd. De Nooijer, voorin bij NEC geïsoleerd, kreeg geen kansen, maar had de handen vol aan het creëren ervan. AZ kreeg voor rust wel mogelijkheden, die aan Fortes (twee kopballen, één op de lat) en Van Galen (net naast) niet waren besteed.

Fel

De twee ploegen waren aan elkaar gewaagd, dwongen beide kansen af, maar lieten na te scoren. Het was het enige aspect dat achterbleef in het duel, dat werd gekenmerkt door een surplus aan inzet. Af en toe ging het er naar de zin van Temmink wat te fel aan toe, maar pas in blessuretijd deelde hij rood uit, na een harde overtreding van Van Galen.

Meer verdiend

De Nooijer profiteerde na een felle charge van invaller Buskermolen op Simr van de ruimte en schoot fraai de 2-0 in, tien minuten voor tijd. Temmink liet hem scoren en toonde Buskermolen, net in het veld, daarna prompt geel. Meer zat er voor AZ niet in hoewel de ploeg soms sterk aandrong. Een Alkmaars doelpunt zou gezien het spelbeeld wel verdiend zijn geweest.