AMSTERDAM - Inspanningsfysioloog Raymond Verheijen gaat opnieuw met de nationale ploeg van Rusland naar het Europees kampioenschap voetbal.

Bondscoach Dick Advocaat wil dat zijn landgenoot de spelers aan de hand van een uitgebalanceerd trainingsprogramma zo fit mogelijk aan de aftrap laat verschijnen.

Verheijen maakte tijdens het vorige EK ook al deel uit van de technische staf van Rusland, dat destijds - onder leiding van Guus Hiddink - het Nederlands elftal in de kwartfinale uitschakelde.

Beide ploegen kunnen elkaar volgende maand opnieuw in die fase tegenkomen.

Verheijen staat voor zijn zevende eindronde op rij. Hij is sinds Euro 2000 actief op alle grote toernooien voor landenteams.

De veertigjarige oefenmeester werkte afwisselend onder Frank Rijkaard, Guus Hiddink en Dick Advocaat bij het Nederlands elftal, Zuid-Korea, Australië en Rusland. Onder Advocaat was hij eerder actief bij Glasgow Rangers, Zenit Sint-Petersburg, Zuid-Korea en Oranje.

Griekenland

Verheijen combineert zijn werkzaamheden bij Rusland met zijn functie als assistent-bondscoach van Armenië. Dat team speelt op 31 mei een oefenduel met Griekenland. Het toeval wil dat hij met Rusland in de groepsfase van het EK ook op de Europees kampioen van 2004 stuit. ''Ik kan die ploeg dus alvast goed analyseren’’, beseft hij.

Verheijen kreeg tijdens het vorige EK veel complimenten over de fitte indruk die Rusland onder meer tegen het Nederlands elftal maakte. ''Maar ik sta nu voor een grotere uitdaging’’, laat hij weten.

''De Russen hebben namelijk een seizoen van anderhalf jaar achter de rug. Dat komt omdat zij zijn overgestapt naar een competitie die ook van augustus tot mei duurt. Ze kampen eveneens met blessureleed. Ik zal ze zo goed als mogelijk moeten klaarstomen voor het EK.''