RIJSWIJK - Michaëlla Krajicek is door een knieblessure maandenlang uitgeschakeld en zal daardoor deelname aan Roland Garros, Wimbledon én de Olympische Spelen missen.

De tennisster moet een operatie aan haar rechterknie ondergaan, zo maakte ze zelf maandag bekend.

''Mijn knie verkeert in zo'n slechte staat dat ik pijn heb wanneer ik gewoon loop of zelfs wanneer ik op bed lig'', schreef ze. ''Zoals je kan voorstellen, ben ik er totaal kapot van.''

Krajicek had nog even de hoop om de pijn te kunnen bestrijden met pijnstillers of cortisoneninjecties, zodat ze toch kon deelnemen aan de grandslamtoernooien als Roland Garros (eind mei) en Wimbledon (juni).

Maar na een bezoek aan een arts, werd duidelijk dat een operatie de enige optie was. ''Ik weet niet wat ik moet zeggen. Als iemand bemoedigende woorden heeft, dan kan ik ze op dit moment zeker gebruiken. Dit is zeker één van de slechtste dagen uit mijn carrière.''

Afgesleten kraakbeen

Volgens de speelster is het kraakbeen in het gewricht behoorlijk afgesleten. In 2005 scheurde Krajicek tijdens het grastoernooi van Rosmalen de buitenmeniscus van diezelfde knie. Destijds was ze ruim drie maanden uitgeschakeld en miste ze onder meer Wimbledon en de US Open.

De tennisster was de afgelopen tijd juist bezig aan een opmars. Na een mindere periode - waar ze afgleed naar plek 219 op de mondiale ranking - leek Krajicek de weg omhoog te hebben gevonden. Dit jaar bereikte ze bij de WTA-toernooien in Memphis en Acapulco de kwartfinales.

Mede daardoor steeg ze naar de zeventigste positie van de wereldranglijst en was ze direct toegelaten tot het hoofdschema van Roland Garros.

Op het gravel in Parijs had Krajicek de mogelijkheid om zich - door voldoende punten te scoren - te kwalificeren voor de Olympische Spelen, maar dat scenario moet 'Misa' uit haar hoofd zetten.