PULA - Amateurbokser Dimitri Serdjoek is goed op weg bij de Europese kampioenschappen in Pula (Kroatië). De 30-jarige middengewicht uit Enschede won maandag ook zijn tweede partij. Hij versloeg de rechts voorstaande Est Aleksandr Rubjuk krap op punten: -26.

Serdjoek is nog maar één zege verwijderd van kwalificatie voor de Olympische Spelen van Athene 2004. In de kwartfinales moet hij het woensdag opnemen tegen Javid Taghiev uit Azerbeidzjan. "Dat is een dubbelzware opgave", blikte de zesvoudige Nederlandse kampioen een tikje bezorgd vooruit.

Streepje voor

"Ik moet niet alleen een uitstekende tegenstander verslaan, maar ook van de jury winnen. Boksers uit Azerbeidzjan hebben een streepje voor bij de ringrechters, omdat het land heel sterk is vertegenwoordigd in de Europese boksbond. Het is allemaal politiek en daar wil ik niets mee te maken hebben. Ik concentreer me daarom maar op mezelf en op mijn tegenstander. Meer kan ik niet doen."

Bloedneus

Serdjoek had het maandag tegen Rubjuk zwaar te verduren. Hij liep een bloedneus op en incasseerde in de derde ronde tevens een openbare waarschuwing voor te laag inkomen. Daardoor kwam zijn ruime voorsprong op punten in de vierde en laatste ronde nog in gevaar, ook al omdat de Est er een groot slotoffensief uitperste. "Het was een goede en spannende partij, terecht door Dimitri gewonnen", sprak coach Hennie van Bemmel opgelucht.

Serdjoek: "Ik heb keihard voor de overwinning moeten knokken. Dat viel niet mee, omdat ik de laatste dagen last had van lichte griep. Het regent en waait hier flink in Kroatië en dan loop je vlug een verkoudheid op. Dankzij de nodige pillen bleef ik redelijk op de been, hoewel ik in de ring merkte dat ik toch minder kracht en snelheid had dan anders. Gelukkig kan ik dinsdag goed uitrusten.

Ik besef heel goed dat het woensdag voor mij echt moet gebeuren." De tegenstander van Serdjoek in de kwartfinales won maandag met overmacht van zijn tegenstander uit Letland. In de derde ronde stopte de arbiter het ongelijke gevecht. "Het wordt een heel zware klus voor Dimitri", erkende Van Bemmel.

"Die Taghiev heeft in zijn loopbaan al van heel wat toppers gewonnen. Dimitri zal boven zichzelf moeten uitstijgen om hem en de jury te verslaan. We zijn bijna in Athene, maar nog lang niet helemaal."