AMSTERDAM - De Noorse schaatslegende Johann Olav Koss is blij dat de kopman van het Noorse schaatsen, Havard Bokko, weg is bij zijn Amerikaanse coach Peter Mueller. "Peter was geen fijn persoon en had een slechte invloed op onze schaatsers."

Door Anne Joldersma

Bokko maakte vorige week bekend terug te keren in de nationale selectie en zijn avontuur bij de commerciële ploeg onder leiding van Mueller te staken. Een "geweldige beslissing" aldus Koss.

"Havard is in Noorwegen eigenlijk nooit echt uitgegroeid tot een nationale schaatsheld", legt de viervoudig olympisch kampioen uit tijdens een bliksembezoek van 24 uur aan Nederland voor zijn organisatie Right To Play.

Controversieel

"Hij heeft een aantal controversiële beslissingen gemaakt en een aantal controversiële standpunten ingenomen waardoor hij nooit echt de Noorse schaatsfans achter zich heeft gekregen. Maar dat neem ik hem niet kwalijk, dat neem ik Mueller kwalijk."

Koss steekt zijn mening over de Amerikaan, die in het verleden ook Marianne Timmer bijstond, niet onder stoelen of banken. "Het is een goede keuze geweest van Bokko om terug te keren bij de nationale selectie. Hij had überhaupt nooit onder Peter moeten trainen."

"Ik ga er natuurlijk niet over, maar ik vond dat het contract van Mueller als bondscoach van Noorwegen na de Spelen van 2006 al nooit verlengd had mogen worden. Zoals ik zei: hij heeft te lang een slechte invloed op onze schaatsers gehad."

Geen zorgen

De schaatskampioen van Lillehammer en oprichter van Right To Play maakt zich geen al te grote zorgen over de afnemende populariteit van het schaatsen in Noorwegen. "Zo is het altijd gegaan", relativeert hij.

"De schaatssport is in ons land echt afhankelijk van grote sterren. En op dit moment zijn die er gewoon niet. Maar we hebben denk ik het beste juniorenteam dat we ooit hebben gehad. We hebben bijvoorbeeld nooit eerder een junior, Sverre Lunde Pedersen, gehad die in opvolgende jaren de wereldtitel greep."

"Die junioren zullen de sport straks weer populairder maken. Zo werkt het nu eenmaal, het gaat altijd in een golfbeweging. Op het ene moment wil iedereen de sport de nek omdraaien om dat het dood zou zijn, maar even later is er weer een grote ster en het is weer de voornaamste sport in het land."

Moderniseren

Toch benadrukt Koss dat de sport een aantal fundamentele veranderingen moet doorgaan. "Ik denk zeker dat het schaatsen op sommige punten moet gaan moderniseren. Het is niet zo dat de oude, traditionele, manier meteen weg moet. Maar er kunnen nieuwe elementen toegevoegd worden. Het publiek verwacht dat gewoon."

De Noor denkt dat de schaatssport daarbij lessen moet trekken uit de biathlon en het shorttracken. "De biathlon heeft zichzelf echt opnieuw uitgevonden. Succesvol. Er zijn in die sport geheel nieuwe onderdelen toegevoegd die nu voor veel populariteit zorgen."

Mass start

"Het schaatsen moet daar niet bang voor zijn en hetzelfde doen." Daarbij verwijst Koss naar het nieuwe onderdeel mass start dat in Noorwegen zelfs de afsluitende tien kilometer op het allroundkampioenschap heeft vervangen.

"Maar dat slaat weer nergens op. De mass start heeft geen plaats in een allroundkampioenschap. Maar als individuele discipline is het een prima idee."

"Alleen moet je er dan wel voor zorgen dat de wereldtop ook van start gaat op dat onderdeel. Ik heb me er echt aan geërgerd dat het onderdeel afgelopen seizoen in de wereldbeker genegeerd werd door de beste schaatsers."

Achtervolging

Daarnaast zou op de traditionele tien kilometer gekeken kunnen worden naar een 'achtervolgingsstructuur' zoals in de Biathlon. "Dat de leider van start gaat en de achtervolger twee, drie, vier seconden later, afhankelijk van het verschil in het klassement. Degene die het eerst bij de finish komt wint. Veel vermakelijker voor het publiek."

"De internationale schaatsfederatie ISU moet gewoon zo snel mogelijk naar dit soort vernieuwingen gaan kijken en echt veranderingen door gaan voeren. Het schaatsen heeft dat wel nodig."