AMSTERDAM - Roger Federer heeft zich zaterdag op eenvoudige wijze geplaatst voor de finale van het Mastertoernooi in Madrid. De Zwitser ontdeed zich in twee sets van de Serviër Janko Tipsarevic: 6-2 6-3.

Tipsarevic was vrijdag nog verantwoordelijk voor de eliminatie van een ongeïnspireerd spelende landgenoot Novak Djokovic.

De lijstaanvoerder van de mondiale ranking voelde zich duidelijk niet gelukkig op het blauwe gravel en werd door Tipsarevic naar huis gestuurd.

Een dag later kon de als zevende geplaatste Serviër niet opnieuw voor een stunt zorgen.

Berdych

De tegenstander van Federer in de finale van zondag is Tomas Berdych. De Tsjech schakelde in de halve finale Juan Martin del Potro uit.

De nummer zeven van de wereld was met 7-6 (5), 7-6 (6) te sterk voor de Argentijn. Del Potro, elfde op de wereldranglijst, was Berdych eerder dit jaar in Rotterdam nog de baas.

Berdych toont op het blauwe gravel de hele week al aan in uitstekende vorm te verkeren. Hij vond in Del Potro echter een lastige tegenstander op zijn weg.

Nummer twee

Mede dankzij vijftien aces, tegenover zes van de Argentijn, bleek hij uiteindelijk net iets taaier. Berdych kan in de Spaanse hoofdstad zijn tweede titel van het seizoen pakken.

Federer stond veertien keer eerder tegenover Berdych. Daarvan zette hij er tien in winst om. Als Federer de eindzege voor zich op eist, stoot hij Rafael Nadal van de tweede plaats op de wereldranglijst.