En Klaas-Jan Huntelaar zegde zijn medewerking toe aan het programma ‘24 uur met...’ (te zien op 25 mei, Nederland 3). Op weg naar het EK, waarin elke mediaminuut met de beoogde Oranje-spits er een is, wederom een prestatie van formaat van Wilfried de Jong.

Door Hendrik Meijnders

Net als de oplage van ‘De man en zijn fiets’ (55.000 +), de overal goed ontvangen, gelijknamige theatertour die volgde op dit boek, de cultstatus van zijn tv-programma Holland Sport of de meest recente, ook nu weer volop geprezen, roadmovie over de wielerklassieker Parijs – Roubaix.

Goed, het nu en dan tamelijk saaie Motel de Jong (bouwjaar 2011) leverde niet het beoogde resultaat op en knipte definitief haar neonletters uit, maar De Jong dendert door.

Zijn nieuwste eindproduct in een op het oog niet in te dammen stroom aan creatieve hersenspinsels, is het boek ‘Kop in de wind.’ Tien wielerverhalen (@marketingmevrouw/ meneer: laat dat nietszeggende bijvoeglijk naamwoord ‘aanstekelijke’ volgde keer alstublieft van de achterflap, dank!), allen opgetikt in centrifugestand, zonder dat de fiets een moment ver weg is.

Zijn eigen gang

De Jong gaat volledig zijn eigen gang, blijft zijn publiek heen en weer schudden, leunt daarnaast geen moment op de algemene wielergeschiedenis en noemt met Gianni Bugno de enige renner van faam.

Best ongebruikelijk in de sportliteratuur, des te knapper; het niveau lijdt er geheel niet onder. (Over Bugno: hij werd ooit betrapt op het gebruik van cafeïne. Zijn woedende reactie tegen de dopingcontroleur: "Ik ben Italiaan. Je weet toch dat wij veel espresso drinken?" Het antwoord van de controleur: "Maar geen duizend per dag.")

Het gaat wel over meerkoeten (een hoofdstuk lang zelfs, iets té veel), een konijn, een fazant en een platgereden egel. Allen zwemmend, waggelend, hupsend of liggend langs of op het fietspad, dat dan weer wel. En filmisch opgetikt. Je ziet de scène zo voor je in één van De Jong’s tv-producties.

Fictie of werkelijkheid

Net als de anekdote over de begrafenis van zijn vader. "Het was een steenkoude winterdag geweest. Op de radio sprak de weerman van een ‘gevoelstemperatuur’ van min twintig. Er stond een wind die er in slaagde door alle kledingstukken heen te blazen. …"

"Mijn vader was een diepvriesgroothandelaar geweest. Dit was de temperatuur van zijn vriescellen. Een mooier eerbetoon was er niet." Weer die verwarring: is dit fictie of werkelijkheid?

Dan lees je over Hôtel Neuf in Frankrijk en de daar net als De Jong logerende fietser zonder benen (natuurlijk fietsen ze een stuk met elkaar, de man zonder benen inderdaad per handbike), waarna de verleiding te googelen of dit verblijf in de Languedoc nou echt bestaat, niet te onderdrukken is.

Tja, bereik je dat door letters achter elkaar op papier te zetten, dan heb je simpelweg een bij vlagen absurdistisch goed boek geschreven.

Cijfer: 8,5

Kop in de wind
Uitgever: Podium B.V.
ISBN-nummer: 9789057595202
Auteur: Wilfried de Jong
Pagina’s: 172
Prijs: 17,50 euro