IMPERIA - De weg naar Athene loopt voor devrouwenwaterpoloploeg via Imperia. Daar zal de vrouwenploeg dekomende dagen het olympisch startbewijs moeten verdienen. Deopening van Oranje was stroef en allerminst overtuigend. Hoewel deoverwinning op Tsjechië met 10-5 (2-0 1-2 4-1 3-2) maandagcomfortabel uitviel, was bondscoach Paul Metz verre van tevreden.

"Er lag een bepaalde spanning op de ploeg", zag hij. "Wewaren dominant in het veldspel, maar maakten de kansen niet af.Voordat de Tsjechen op 2-1 kwamen, hadden we al op 5-0 of 6-0moeten staan. De scherpte ontbrak voorin, we misten een killer.Daardoor kwamen we zelf nog even onder druk." Met het oog op dewedstrijd van dinsdag tegen Rusland wilde Metz zijn routiniersQuint en Kuipers sparen.

Stress

Toch moest hij Quint in het derde kwart inbrengen om dewedstrijd te beslissen. "Carla brak de weerstand van de Tsjechenmet haar doelpunten, maar dat hadden de jonkies al veel eerdermoeten doen." Metz weet de nonchalance aan stress. "Er lag eendeken over de ploeg. Ze speelden niet frank en vrij maar zagen somsspoken in het water. Zo'n eerste wedstrijd roept altijd spanningop."

Tsjechië was maandag wellicht de zwakste tegenstander in poule Avan het olympisch kwalificatietoernooi. De ploeg was als kampioenvan de B-landen van Europa op een wild card toegelaten. Vorig jaarhaalde Oranje de Tsjechische vrouwen in Eindhoven nog met 16-6onderuit. In Imperia kwam die marge nooit in beeld voor Oranje."Gelet op het aantal kansen hadden we dat verschil wel kunnenhalen", dacht Metz zonder overdrijving.

Resultaat

Het resultaat was voor Metz evenwel heilig. Rusland, Duitslanden Canada zijn de volgende tegenstanders voor Oranje. De eerstetwee in poule A verdienen een olympisch startbewijs. Rusland,Canada en Nederland duelleren om die twee tickets. In die strijddeelden de Russinnen maandag de eerste tik uit door Canada met 6-5te verslaan. "Ik wil dinsdag absoluut winnen van Rusland", keekMetz vooruit. "Maar dan zullen we veel beter met de kansen moetenomspringen."