MADRID - Novak Djokovic is vrijdag in de kwartfinales van het masterstoernooi van Madrid verrassend uitgeschakeld.

De nummer één van de wereld ging in twee sets onderuit tegen zijn landgenoot Janko Tipsarevic: 6-7 (2) 3-6.

Djokovic kon in de eerste set het verschil niet maken en moest vervolgens - op het door hem vervloekte blauwe gravel - de tiebreak aan zijn opponent laten.

Na die tegenvaller ging de topspeler ongeïnspireerd verder, waarna hij op 2-5 drie matchpoints tegen kreeg. Djokovic werkte die op eigen service weg en pakte de game. In de daaropvolgende game haalde Tipsarevic alsnog de trekker over: 6-3.

Glibberig

Titelverdediger Djokovic had het duidelijk niet naar zin op het 'glibberige' blauwe gravel en het leek hem weinig te deren dat hij zich niet bij de laatste vier schaarde.

De Serviër had eerder deze week al fikse kritiek geuit op de experimentele ondergrond en kondigde aan dat hij in 2013 niet naar Madrid komt, indien er dan wederom blauw gravel ligt. Zijn collega Rafael Nadal - die al in de derde ronde verloor - uitte een soortgelijk dreigement.

''Ik wil deze week zo snel mogelijk vergeten en verder gaan op echte gravelbanen'', sprak Djokovic duidelijke taal. ''In mijn ogen is er ook geen discussie. Het is heel simpel: voor mij geen blauw gravel meer.''

Federer

Tipsarevic speelt in de halve finale tegen Roger Federer. De als derde geplaatste Zwitser won met tweemaal 6-4 van thuisspeler David Ferrer.

De voormalige nummer één van de wereld verloor maar zes punten op zijn eigen service, waardoor hij voor de dertiende keer op rij won van de Spanjaard.

Del Potro

Eerder bereikte Juan Martin Del Potro bij de mannen als eerste de halve finale. De Argentijn was in twee sets te sterk voor Alexander Dolgopolov uit Oekraïne: 6-3, 6-4.

Del Potro neemt het zaterdag op tegen de Tsjech Tomas Berdych. Hij was in twee sets te sterk voor de Spanjaard Fernando Verdasco 6-1, 6-2. Verdasco wist donderdag zijn landgenoot Rafael Nadal te verslaan.

Tipsarevic speelt in de andere halve finale tegen de winnaar van het duel tussen Roger Federer en David Ferrer.

Bekijk de hoogtepunten van Federer - Ferrer