DOHA - Atleet Churandy Martina heeft zich vrijdag vooraan laten zien tijdens de eerste wedstrijd van de Diamond League in Doha.

De voor Nederland uitkomende sprinter eindigde als tweede op de 200 meter, achter de Amerikaan Walter Dix die na 20,02 seconden over de finish kwam. De Noor Jaysuma Saidy Ndure eindigde als derde in 20,34.

Martina noteerde met 20,26 zijn beste tijd van dit seizoen. De 27-jarige sprinter verzekerde zich vorige maand al van deelname aan de Olympische Spelen.

De 27-jarige sprinter van Curaçao heeft op de 200 meter een persoonlijk record staan van 20,08, uit de tijd dat hij nog voor de Nederlandse Antillen uitkwam. Martina bleef in Doha een fractie boven het Nederlands record dat sinds 2001 met 20,19 op naam van Troy Douglas staat.

100 meter

Op de 100 meter, traditioneel het koningsnummer, ging de zege naar Justin Gatlin in 9,87.

De Amerikaan passeerde tijdens de laatste meters de Jamaicaan Asafa Powell, die met 9,88 genoegen moest nemen met zilver. Lerone Clarke, ook uit Jamaica, eindigde als derde in 9,99. Wereldrecordhouder Usain Bolt ontbrak in Doha.

Gatlin, de olympisch kampioen van 2004, keerde vorig seizoen terug op de baan na een dopingschorsing van vier jaar.

''Ik wil iedereen laten zien dat Justin Gatlin terug is'', zei de Amerikaan na zijn knappe zege. ''Nu wil ik de olympisch titel. De Jamaicanen hebben hun team goed bij elkaar, dus dat zullen wij als Amerikanen ook moeten doen.''

Vrouwen

Bij de vrouwen ging de overwinning op de 100 meter ook naar de VS. Allyson Felix bleef met een tijd van 10,92 seconden de Jamaicaanse atleten Veronica Campbell-Brown (10,94) en Shelly-Ann Fraser (11,00) voor.

De Keniaanse Pamela Jelimo liep de beste tijd dit seizoen op de 800 meter: 1.56,94. Dat was bijna drie seconden sneller dan de Zuid-Afrikaanse Caster Semenya vorige maand liep.

David Rudisha, landgenoot van Jelimo, snelde naar de zege bij de mannen. Met 1.43,10 liep ook hij de beste tijd van dit jaar. ''Ik weet dat alle atleten mij nu willen verslaan, maar ik ben er klaar voor'', aldus wereldrecordhouder Rudisha.