TOKIO - De Nederlandse volleyballers moeten voor het laatste olympisch kwalificatietoernooi (OKT) eind mei naar Spanje. Oranje speelt daar in een poule van vier tegen het gastland, Cuba en Kameroen. Dat was het resultaat van de loting maandag in Tokio. Alleen de winnaar van het OKT verdient een ticket voor Athene.

Het OKT in Spanje is de allerlaatste mogelijkheid voor het team van bondscoach Bert Goedkoop om zich te kwalificeren voor de Spelen van 2004. De olympisch kampioen van Atlanta 1996 faalde in januari in het Europese OKT in Leipzig door in de finale te verliezen van Rusland.

Oranje hoopte eigenlijk op een andere loting. In mei is er ook een OKT in Japan en Goedkoop achtte dat evenement gunstiger voor zijn spelers. Nu reist Frankrijk als Europees land naar Tokio af en moet het daar opnemen tegen het gastland, China, Zuid-Korea, Algerije, Canada, Australië en Iran. In het OKT in Tokio zijn twee olympische startbewijzen te verbieden, een is voor het beste Aziatische land.

Een derde OKT heeft in mei plaats in Portugal. Daar strijden het gastland, Kazachstan, Venezuela en Polen om een ticket voor Athene.