AMSTERDAM - Adam Maher is uitgeroepen tot Talent van het Jaar in de eredivisie en mag de Johan Cruijff Prijs in ontvangst nemen.

De achttienjarige middenvelder van AZ volgt Ajacied Christian Eriksen op.

Maher beleefde dit jaar zijn grote doorbraak. De Amsterdammer kwam in 34 wedstrijden tot vijf doelpunten voor de ploeg van trainer Gertjan Verbeek.

Een vakjury bestaande uit Ronald Koeman, Frank de Boer, Youri Mulder, Jan van Halst, Phillip Cocu, Willy Dullens, Ron Jans, Wim Jonk, Bert van Marwijk en de naamgever van de prijs, beoordeelde de talenten op veertien onderdelen.

''Maher is de terechte winnaar'', laat Cruijff weten. ''Hij is één van de meest constante voetballers geweest dit jaar, die bijna alle wedstrijden een vaste waarde is geweest voor AZ.''

Eer

De jongeling zelf, die eerder deze week ook al hoorde dat hij bij de voorlopige Oranje-selectie van 36 man voor het EK zit, reageert zeer verheugd.

''Het is een fantastische prijs die het seizoen compleet maakt. Maar je doet het niet alleen, je hebt je teamgenoten nodig om zo te kunnen presteren. Ik vind het een eer dat een jury met deze grote namen, zoals Johan Cruijff en Bert van Marwijk, mij als Talent van het Jaar kiezen.''

Maher mag behalve de trofee ook een Cruyff Court aanleggen op een door hem te kiezen locatie. Hij zal de trofee in ontvangst nemen tijdens het Gala Voetballer van het Jaar.