HAMBURG - Bryan van Dijk heeft zaterdag tijdens het A-toernooi van Hamburg een knappe prestatie geleverd door de zilveren medaille te veroveren. De 23-jarige judoka verloor in de finale (tot 66 kilogram) van de Japanner Masato Uchishiba op ippon. Dennis van der Geest (+100 kg) pakte brons.

Met deze prestatie verdiende Van Dijk een olympische nominatie van NOCNSF. Om daadwerkelijk naar Athene te gaan, zal hij zich op de wereldranglijst bij de eerste negen moeten scharen. Eerder op de dag versloeg de talentvolle judoka de Roemeen Deaconu, de Braziliaan Leandro, de Italiaan Casale en de Duitser Kulisch. In de finale belandde hij toch met de rug op de mat. Na precies 2 minuten en 55 seconden scoorde Uchishiba een ippon en greep daarmee de toernooizege.

Dennis van der Geest, al zeker van deelname aan de Olympische Zomerspelen, leed bij zijn eerste wedstrijd een nederlaag. Tegen de Japanse wereldkampioen Yasuyuki Muneta verloor hij op ippon. In de herkansingen boekte de voormalig Europees kampioen twee zeges, waardoor hij voor de bronzen plak mocht strijden. Dat gevecht, tegen de Pool Eitel, besliste de judoka in zijn voordeel, op waza-ari.

De overige Nederlandse deelneemsters wisten geen eremetaal te veroveren. Zo konden bijvoorbeeld Jessica van der Spil en Françoise Harteveld niet imponeren in de zwaarste vrouwenklasse. Beiden verloren in de tweede ronde. Harteveld kreeg nog een herkansing, maar verloor daarin meteen van de Russin Irina Rodina, Europees kampioene in 1999.