AMSTERDAM - Ajax won zondagmiddag met pijn en moeite van FC Twente (1-0), maar mocht zich wel kronen tot de grote winnaar van het competitieweekeinde. Door het verlies van PSV bij Heerenveen heeft Ajax inmiddels negen verliespunten minder dan de Eindhovenaren. "Het was noodzaak dat we vandaag wonnen", zei Koeman. "We hebben verder afstand genomen, al ging dat niet op de manier waarop je vooraf hoopt."

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Amsterdammers lijken daardoor al vroeg in het seizoen een beslissende voorsprong te hebben genomen in de titelrace. Ajax heeft daarnaast het geluk dat steeds meer spelers van blessures terugkeren. "Ik denk dat dat uiteindelijk ook het verschil zal maken met de andere clubs", wist Koeman. "Al kan het uiteindelijk wél een probleem worden als iedereen straks weer fit is, maar zover zijn we voorlopig nog niet."

Zondag kon de oefenmeester alvast een voorschot nemen op de luxe positie die hij de komende weken mogelijk krijgt. Afrikaans kampioen Trabelsi en de Belgische aankoop Sonck hield hij op de bank. Volgens Koeman omdat hij het niet logisch vond om Trabelsi, na maanden van blessureleed en afwezigheid wegens zijn deelname aan de Afrika Cup, meteen weer op te stellen. "Daarin probeer ik zo reëel mogelijk te zijn naar de spelers toe."

Moeizaam

Op het veld konden de uitverkorenen wederom niet imponeren. Na de moeizame overwinning op FC Volendam (0-2), had het elftal van Koeman het ook moeilijk tegen FC Twente, ondanks een snelle

Escudé

voorsprong. Nadat verdediger Escudé al in de 12e minuut de 1-0 binnen had gekopt, uit een corner van Sneijder, bleef de wedstrijd tot de laatste seconde spannend.

"Je hoopt dat een vroege voorsprong vertrouwen geeft", analyseerde Koeman na de wedstrijd. "Maar dat gebeurde niet. In de periode vlak voor en na rust werden we zelfs overlopen op het middenveld. Daarna hadden we via een kans van Anastasiou de mogelijkheid om de wedstrijd te beslissen, maar hij schoot tegen de onderkant van de lat. Naar het einde van de wedstrijd toe werd het daarna billenknijpen."

FC Twente

Voor Twente zat er in de blessuretijd zelfs een stuntje in. Invaller Polak mocht doorlopen in de Ajax-defensie, maar trof met zijn schot slechts de buitenkant van de paal. Het was de vierde keer in de wedstrijd dat een speler het houtwerk raakte. Ook Anastasiou en De Ridder (Ajax) en Ramzi raakten paal of lat. "Ik ben wel ontgoocheld", sprak FC Twente-coach Vandereijcken na afloop. "We hebben een goede wedstrijd gespeeld en diverse kansen gehad. Dat we dan uiteindelijk de boot ingaan bij een hoekschop is jammer."

Koeman zal maling hebben aan die mening. Zijn ploeg lijkt, ondanks de vaak matige optredens, regelrecht af te stevenen op de titel. Als de midweekse inhaalwedstrijd tegen Heerenveen (eerder afgelast wegens sneeuw) wordt gewonnen, hebben de Amsterdammers een voorsprong van negen punten op PSV. Normaal gesproken zal dat gat door de eveneens kwakkelende concurrentie niet meer te dichten zijn.