BARCELONA - FC Barcelona won met 4-0 van Espanyol en Lionel Messi verbrak wederom meerdere records, maar toch stond alles zaterdagavond in het teken van het afscheid van Pep Guardiola.

89.000 Fans zongen Josep Guardiola toe in zijn laatste thuiswedstrijd als trainer van FC Barcelona en sterspeler Lionel Messi zorgde met vier treffers voor de extra kers op de taart in het duel met de stadsgenoot.

''Lionel staat al het hele seizoen in de spotlights. Ik kan niet jaloers zijn'', antwoordde Guardiola op de vraag of de prestatie van Messi zijn afscheid niet overschaduwde. ''Hij heeft mij geholpen een succesvolle coach te worden.''

Na zijn vierde doelpunt, zijn vijftigste competitietreffer, ging Messi naar zijn trainer om het samen te vieren. ''Ik dank hem voor het mooie gebaar'', aldus Guardiola.

Afscheidsspeech

Het was zeker niet het laatste eerbetoon aan de vertrekkende coach. De wedstrijd leek welhaast een bijprogramma voor het afscheid van de razendpopulaire oud-speler van de club.

Bij de opkomst van de spelers werd er een spandoek van 46 bij 47 meter ontrold, met de tekst: 'We houden van je, Pep'.

Na afloop hield Guardiola een afscheidsspeech in de middencirkel. "Ik heb vijf jaar van dichtbij van de geweldige show van de jongens op het veld mogen genieten", zei hij. "Ik zal jullie missen, maar ik zal nooit echt weggaan."

Rentree

Op de persconferentie na afloop werd daarom de vraag gesteld of de Spaanse trainer al gedacht had aan een rentree bij Barcelona.

"Ik ben nog niet eens vertrokken", zei Guardiola. "Laat het leven zijn eigen pad maken. Ik heb daar nog geen seconde over nagedacht. Ik wil nu volledige anoniem worden en mijn wil om te blijven coachen terugkrijgen."

Bekijk de beelden van de wedstrijd en het afscheid