AMSTERDAM - De KNVB wil in de toekomst voorkomen dat er een scenario ontstaat zoals zondag bij sc Heerenveen - Feyenoord dat een club beter kan verliezen dan gelijkspelen.

“Een reglementaire weeffout. In het nieuwe reglement in juli willen we zo’n onwenselijke situatie voorkomen”, kondigt KNVB-directeur Bert van Oostveen aan in De Telegraaf.

Heerenveen kwalificeert zich zondag alleen voor Europees voetbal bij een overwinning of een nederlaag tegen Feyenoord.

Bij een gelijkspel bestaat de kans dat de Friezen moeten deelnemen aan de play-offs. Overigens is het ook nog mogelijk dat Heerenveen via de Fair Play-ranking Europa ingaat.

Suggesties

Van Oostveen vindt dat de clubs, die nauw betrokken zijn geweest bij het opzetten van de play-offs, zich ook moeten uitspreken.

Zelfs heeft de directeur een aantal suggesties, zoals het spelen van de bekerfinale na afloop van de reguliere competitie.

Het schrappen van een Europees ticket voor de verliezend finalist van de beker (als de bekerwinnaar zich via de competitie plaatst voor de Champions League) is niet toegestaan door de UEFA.

“Een aantal jaren geleden is daar een voorstel voor ingediend, dat het niet heeft gehaald bij de UEFA.”

Optie

Volgens Van Oostveen is het wellicht het beste om de play-offs altijd te laten gaan tussen de nummer vijf, zes, zeven en acht van de competitie, los van hoeveel tickets er op het spel staan.

“Als het nodig is dan kan je besluiten om niet voor één ticket, maar voor twee Europese tickets te spelen in de play-offs.”