RIJSWIJK - Feyenoord en PSV staan zondag voor een spannende 'finale' in de eredivisie. Deze twee clubs strijden tijdens de laatste speelronde om de felbegeerde tweede plaats, achter landskampioen Ajax.

De Rotterdammers hebben alles in eigen hand, want een overwinning op sc Heerenveen is voldoende om volgend seizoen in de voorronde van de Champions League te mogen uitkomen.

PSV moet met één punt achterstand op Feyenoord zelf winnen van Excelsior, maar is ook afhankelijk van het resultaat van Feyenoord.

Heerenveen kan in principe ook nog tweede worden, maar moet dan met minimaal zes doelpunten verschil winnen van Feyenoord en hopen op een nederlaag van PSV.

Europa League

Voor Heerenveen staat echter ook het ticket voor de Europa League op het spel. Als de Friese club gelijkspeelt en AZ en PSV winnen, dan moet Heerenveen nog play-offs spelen om Europa in te mogen.

De afgelopen twee seizoenen was Feyenoord in Friesland te sterk voor Heerenveen. De laatste thuiszege van de formatie van de vertrekkende trainer Ron Jans op de Rotterdammers dateert van januari 2009.

Excelsior

Op papier wacht PSV een beduidend minder zware opgave in Rotterdam. Excelsior won in eigen huis pas twee keer van de Brabanders, in 1985 en in 1982. Thuis was PSV dit seizoen met 6-1 te sterk voor Excelsior. Bij een verlies of gelijkspel degradeert Excelsior uit de eredivisie.

AZ zal in Alkmaar tegen FC Groningen ook Europees voetbal veilig willen stellen. De ploeg van Gertjan Verbeek, dit seizoen lange tijd koploper, eindigt bij een overwinning als vijfde.

Deze klassering is voldoende als PSV geen tweede wordt, want dan gaat een Europees ticket naar verliezend bekerfinalist Heracles. AZ heeft als enige club dit seizoen nog geen wedstrijd in eigen stadion verloren.

FC Twente

FC Twente kan ook nog vijfde worden en, mits PSV geen tweede wordt, de play-offs om Europees voetbal ontlopen.

De ploeg uit Enschede moet dan in Limburg wel winnen van VVV-Venlo. Van de twaalf eerdere ontmoetingen in Venlo won VVV er één. Het duel eindigde zes keer in een gelijkspel.

De wedstrijd tussen ADO Den Haag en De Graafschap is voor de Doetinchemmers nog van belang. Bij winst verzekert De Graafschap zich van de nacompetitie en ontloopt het rechtstreekse degradatie.

Ajax

Landskampioen Ajax sluit het seizoen zondag in Arnhem af tegen Vitesse. Ajax kan de zegereeks net als in 2010 op veertien wedstrijden op rij brengen.

De andere wedstrijden van de laatste speelronde zijn Heracles Almelo - NEC, Roda JC - FC Utrecht en NAC Breda - RKC Waalwijk.

Lees alles over de eredivisie op NUsport