AMSTERDAM - Oud-minister Hans Wijers is de beoogde voorzitter van de nieuwe raad van commissarissen van Ajax.

Dat heeft de directie van de landskampioen donderdag bekendgemaakt. Wijers nam vorige maand afscheid als voorzitter van de raad van bestuur van chemieconcern AkzoNobel.

Econoom Wijers was van 1994 tot 1998 minister van Economische Zaken. Hij wordt tijdens een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders (bava) op 14 juni op Sportpark De Toekomst voorgedragen.

Oud-speler Theo van Duivenbode en Leo van Wijk, oud-topman van de KLM, kunnen tijdens die bijeenkomst eveneens worden benoemd als lid van de rvc.

Cruijff

Wijers sprak onlangs met Van Duivenbode en Van Wijk in Barcelona met Johan Cruijff over de bestuurlijke en sportieve toekomst van Ajax. De voormalige topvoetballer stapte onlangs als vijfde en laatste commissaris van de oude rvc op. Hij blijft als topadviseur aan Ajax verbonden.

Cruijff pleitte eerder deze week voor de aanstelling van Van Duivenbode als interim-directeur. In die tijdelijke functie zou hij de huidige directieleden Jeroen Slop en Henri van der Aat kunnen bijstaan.

De voorgenomen benoeming van de drie nieuwe commissarissen wordt ondersteund door de drie grootste aandeelhouders van AFC Ajax NV, die samen meer dan negentig procent van de aandelen bezitten.

Ook de ondernemingsraad van Ajax kan zich vinden in deze drie aanbevelingen.

Vijf personen

In de komende periode zullen nog twee personen geselecteerd worden om tot commissaris benoemd te kunnen worden.

Uiteindelijk zal de rvc van Ajax derhalve weer uit vijf personen bestaan. De nieuwe rvc gaat dan op zoek naar een algemeen directeur.