HEERENVEEN - In de race om de landstitel raakte PSV zaterdagavond verder achterop bij koploper Ajax. De landskampioen verloor de uitwedstrijd bij Heerenveen (3-2) en heeft nu negen verliespunten meer dan de Amsterdamse lijstaanvoerder.

PSV kwam door treffers van Lucius en Bouma twee keer op voorsprong. Väyrynen en Knopper maakten gelijk. Hansson maakte 3 minuten voor tijd de winnende treffer voor de thuisploeg.

Twee weken lang speculeerden ze bij en rond PSV over het wel of niet aanblijven van Guus Hiddink. Nog geen 24 uur nadat de geboren Achterhoeker zijn handtekening had gezet onder een nieuw contract, relativeerden de spelers van de landskampioen met een nederlaag bij Heerenveen (3-2) de commotie rond de toekomstig trainer en technisch directeur. Niet de invulling van de trainerstaf en de directie, maar die van de spelersgroep vereist de meeste aandacht in Eindhoven.

Twaalf wedstrijden voor het einde van de competitie heeft nummer twee PSV alweer negen verliespunten meer dan koploper Ajax. Na afloop van de verloren uitwedstrijd bij Heerenveen wilde Hiddink nog van geen opgeven weten. Hij sluit nog steeds niet uit dat PSV de titel prolongeert.

Zelfs als PSV profiteert van een reeks van mogelijke misstappen van Ajax is de vraag gerechtvaardigd wat Hiddink eigenlijk heeft kunnen toevoegen aan de Eindhovense club. Hij strijdt net als zijn ontslagen voorganger Erik Gerets keurig met PSV om de titel. En ook onder Hiddink is de club te licht bevonden in de Champions League.

Hiddink valt weinig te verwijten. Hij moet werken met nagenoeg hetzelfde spelersmateriaal als Gerets. Geld voor aankopen ontbreekt. Naar verwachting stevent de club opnieuw af op een tekort van 10 miljoen euro op de jaarlijkse begroting. Hiddink moet PSV de komende drie jaar beter maken met talentvolle jeugdspelers. Onduidelijk is nog of die zich aandienen.

Waar PSV in het verleden dreigende tekorten compenseerde met enkele lucratieve spelersverkopen, presteren de grootste kandidaten voor een buitenlands avontuur de laatste maanden ondermaats. Kezman heeft niet alleen in de Champions League problemen met scoren. Na 6 december vorig jaar was de spits slechts één keer succesvol.

Ook Van Bommel speelt zich niet in de kijker van kapitaalkrachtige buitenlands clubs. Gefrustreerd over de dreigende nederlaag kreeg de aanvoerder in de slotfase twee gele kaarten van de overigens pietluttig fluitende Wegereef. "Ik klaag bijna nooit over de arbiter", stelde Hiddink. "Maar voor iemand die internationaal graag wil fluiten, mist Wegereef nogal wat allure."

Op bezoek bij Heerenveen leed PSV een onnodige nederlaag. De Eindhovenaren verspeelden twee keer razendsnel een voorsprong. De openingstreffer van Lucius en gelijkmaker van Väyrynen vielen in blessuretijd van de eerste helft. De gelijkmaker van Knopper volgde minuten na de tweede Eindhovense treffer van Bouma.

Opvallend was ook dat twee Friese treffers door een vrije trap werd ingeleid. Väyrynen kopte raak na een vrije trap van Edman. Drie minuten voor tijd maakte Hakansson na een vrije trap van Knopper de winnende treffer. "Heel naïef verdedigd, dat moet donderdag tijdens de eerste wedstrijd in de UEFA-beker bij Perugia veel beter. Vandaag hebben we de doelpunten wel heel eenvoudig weg gegeven", mopperde een teleurgestelde Hiddink.