INZELL - Op een wijze die vroeger gebruikelijk was, heeft Nederland zaterdag bij de wereldbekerwedstrijden van Inzell het schaatsen beheerst. Goud voor Mark Tuitert (1500 m), Renate Groenewold (3000) en Gerard van Velde (500), nog eens zilver (Frouke Oonk/500) en brons (Gretha Smit/3000) ook.

Het opvallendst was wellicht de zilveren medaille voor Fouke Oonk. Na jaren van relatieve anonimiteit stond de in Eindhoven wonende Limburgse ineens op het podium. Haar beste klassering tot dan in de World Cup was een vijfde plaats. "Dit is eigenlijk gewoon raar", zei ze, in een eerste reactie.

'Nu of nooit'

Bij Oonk hadden de twijfels toegeslagen, na enkele mindere jaren. "Voor dit seizoen had ik ook zoiets van nu of nooit. Maar naarmate de maanden vorderden is het steeds beter gegaan. Ik kom er kennelijk aan. De laatste tijd zit ik lekker in m'n vel en ik doe wat m'n gevoel me ingeeft. Dat begint resultaat op te leveren."

Bijzonder was ook de winst van Gerard van Velde. Pas één keer eerder, enkele jaren geleden in Heerenveen, won hij een wereldbeker op de 500 meter. "Dit zijn mooie overwinningen", zei de olympisch kampioen van de 1000 meter. "De sprint is wat mij betreft toch de mooiste afstand. Zeer specialistisch, zeer veel concurrentie. Als je maar even een foutje maakt lig je zo achterop. De verschillen zijn minimaal. De volgende keer kan het podium er weer heel anders uitzien."

Renate Groenewold ging vrolijk verder met waar ze recentelijk op de wereldtitelstrijd Hamar was begonnen: Winnen. Opnieuw rekende ze af met Claudia Pechstein, ook in Noorwegen tot de laatste ronden haar grootste rivale. Gretha Smit, rechtstreeks rijdend tegen Groenewold, werd derde.

'Lekker'

"Ik durf het bijna niet te zeggen", zei Groenewold, "maar alles loopt gewoon lekker momenteel. Van huis uit ben ik een klager, maar daartoe voel ik nu geen noodzaak. In m'n achterhoofd heb ik altijd geweten dat ik de Duitsers kon verslaan, maar nu gebeurt het echt. Daarmee is toch iets doorbroken en dat is bijzonder prettig. Ik ben best wel moe, na de hectiek rond de wereldtitel. Desondanks win ik hier op techniek. Dat is mooi."

Grote blikvanger in Inzell was zaterdag ook Mark Tuitert. Op de meter reed de Europees kampioen de beste tijd (1.47.86) ooit op een buitenbaan. Bovendien deelde hij een tikkie uit richting de Amerikanen, door de wereldkampioen allround Chad Hedrick te verslaan. "Ik voel me een stuk beter dan een paar weken geleden bij het WK. Maar de 1500 meter loopt eigenlijk altijd bij mij. Dat is vandaag opnieuw gebleken."