AMSTERDAM - Voor het eerst in vier jaar organiseerde de Formule 1 een testsessie tijdens het seizoen, maar hevige regenbuien verpestten de eerste dag in Mugello.

Ferrari rijdt een thuiswedstrijd op het eigen Italiaanse circuit en Fernando Alonso zette dinsdag dan ook de snelste tijd neer. Met 1.22.444 was hij ruim sneller dan Mark Webber (Red Bull) en Jean-Eric Vergne (Toro Rosso).

Een echt productieve dag werd het echter niet op Mugello, want alleen rond het middaguur was het een uurtje droog. Daarna begon het zelfs zo hard te regenen, dat er in de middag amper nog een auto op de baan kwam.

Of, zoals McLaren het omschreef: "Het natte weer en het verminderde zicht hebben zinvolle testsessies onmogelijk gemaakt."

Michael Schumacher probeerde het nog wel even, maar de Mercedes-rijder kwam zonder een tijd neer te zetten snel weer terug naar de droge garage.

"Ik probeerde letterlijk alleen maar te kijken of het zin had om naar buiten te komen, en dat bleek dus niet zo te zijn", reageerde de Duitser na afloop tegen Sky Sports. "Ik kon zo de fans in ieder geval nog wel een rijdende auto laten zien."

Ferrari

Het feit dat Alonso de snelste was, lijkt dan ook weinig waarde te hebben. Sommige insiders hadden deze testsessie omschreven als de laatste kans voor Ferrari om nog wat van het seizoen te maken.

"We hadden een druk programma", zei Alonso dan ook. "Jammer genoeg hebben we maar een deel kunnen doen. Daarom is een evaluatie onmogelijk."

Lotus

Ook bij Lotus gooide het weer de plannen in de war. Kimi Räikkönen zal woensdag zijn Lotus niet testen, wat wel de bedoeling was. De Fin kreeg op het laatste moment rust voorgeschreven vanwege de slechte weersvoorspelling.

In plaats van Räikkönen gaat de Fransman Romain Grosjean de resterende twee testdagen achter het stuur zitten om de technici van de benodigde data te voorzien. De Belg Jérôme d'Ambrosio reed dinsdag wel (een zeer beperkt programma) voor Lotus.

Lees alles over de Formule 1 op NUsport

Regen verpest eerste testdag Mugello