AMSTERDAM - Zwemmer Alexander Dale Oen is maandag onverwacht overleden aan een hartstilstand, zo meldde de Noorse zwembond dinsdag. De 26-jarige Noor was op trainingskamp in het Amerikaanse Flagstaff en werd onder de douche onwel.

Dale Oen werd vorig jaar wereldkampioen in Shanghai. Hij gold als een grote kanshebber voor de winst op de 100 meter schoolslag bij de Olympische Spelen in Londen. De Nederlandse zwemwereld reageert geschokt op het overlijden van de Noor.

Verhaeren

Bondscoach Jacco Verhaeren kende Dale Oen vrij goed. Hij hoopt dat mensen een voorbeeld nemen aan de professionele instellin

"Dit is schokkend nieuws voor de hele zwemwereld, die een goede sporter en een prachtig mens verliest. Ik kende Dale Oen vrij goed, want hij heeft ook een aantal keren deelgenomen aan de Swim Cup in Eindhoven en Amsterdam."

"Ik vond hem een zeer bijzondere zwemmer, een eigenzinnige jongen, die ging voor de puurheid van de sport. Hij weigerde namelijk een zogenaamd snel zwempak aan te trekken. Hij was voor de eerlijke sport. Ik hoop dat hij met zijn mentaliteit en het plezier dat hij in het sporten had, een inspiratiebron kan zijn voor andere zwemmers."

Verschuren

Sebastiaan Verschuren kende de Noor weliswaar niet persoonlijk, maar had veel respect voor de zwemmer Dale Oen.

"Het bericht kwam uit het niets, echt heel bizar. Ik kwam hem vaak tegen tijdens toernooien, maar ik kende hem niet persoonlijk. Het schijnt dat hij een hele aardige kerel was."

"Hij was een karakteristieke zwemmer en als wereldkampioen vanzelfsprekend een absolute medaillekanshebber bij de Olympische Spelen. Ook voor de Noorse zwemploeg moet dit een schok zijn. Je zou je trainingsmaatje maar zo vinden, ik mag hopen dat zoiets mij nooit overkomt."

Verlinden

Joeri Verlinden had een hoge pet op van Dale Oen. Hij roemt zijn persoonlijkheid en vindt dat de zwemwereld een groot sporter en mens is ontnomen.

"Ik stond in de winkel toen een ploeggenoot mij het slechte nieuws smste. Het sloeg natuurlijk in als een bom. Ik kende hem van gezicht, zag hem tijdens toernooien. Ik wist dat hij wel last van blessures had, maar een hartstilstand is toch iets heel anders."

"Hij was een van de favorieten op de Olympische Spelen, maar ik denk dat dat toernooi de Noorse zwemploeg nu gestolen kan worden. We moeten afscheid nemen van een groot sporter en mens. Toen hij vorig jaar de wereldtitel won, droeg hij die op aan de slachtoffers van de schietpartij door Anders Breivik. Dat geeft ook aan hoe begaan hij was met zijn land."