RIJSWIJK - In de voorlaatste speelronde in de eredivisie zal woensdag de spanning vooral bij Feyenoord en PSV groot zijn. Ajax heeft in de Arena tegen VVV-Venlo slechts een punt nodig om definitief de landstitel te prolongeren.

In de strijd om de felbegeerde tweede plaats ontvangen de Rotterdammers Heracles Almelo in De Kuip. PSV krijgt in eigen stadion ADO Den Haag op bezoek.

PSV heeft een punt achterstand op Feyenoord. AZ en sc Heerenveen zijn ook nog in de race, op drie punten van de Rotterdammers. AZ reist naar Nijmegen voor het duel met NEC en sc Heerenveen speelt in Enschede tegen FC Twente.

Feyenoord verloor in de voorgaande elf duels tegen Heracles in De Kuip nog nooit van de ploeg uit Almelo. De Rotterdammers wonnen acht keer en speelden driemaal gelijk.

Maar Heracles doet het in de slotfase van de competitie goed in de ontmoetingen buiten het eigen stadion. De laatste twee uitwedstrijden leverden een overwinning op.

PSV

PSV won in Eindhoven in het verleden vaak met ruime cijfers van ADO Den Haag. Maar vorig seizoen beëindigden de Hagenaars een reeks van dertien nederlagen op rij door in blessuretijd met 0-1 te winnen.

Bij winst is ADO Den Haag woensdag verzekerd van lijfsbehoud. Ook verlies van VVV-Venlo is voor de Haagse formatie voldoende.

Een kans op een nederlaag van VVV-Venlo lijkt groot, want Ajax wil zich voor eigen publiek in stijl van de 31e landstitel verzekeren. In de achttien eerdere edities won de ploeg uit Limburg ook nog nooit in Amsterdam. Het werd slechts één keer gelijk.

AZ

De cijfers tussen NEC en AZ zijn in evenwicht. Beide clubs wonnen tien keer en het werd acht keer gelijk. Maar de laatste thuiszege van de Nijmegenaren dateert van februari 2008. Vorig seizoen won AZ in Nijmegen met 0-1.

SC Heerenveen slaagde er de laatste jaren niet in om FC Twente in eigen stadion te verslaan. In maart 2006 ging in Enschede de winst voor het laatst naar de Friezen.

In de onderste regionen staat het belangrijke duel tussen De Graafschap en Excelsior op het programma. Bij verlies degradeert Excelsior en zijn de Doetinchemmers zeker van de nacompetitie.

De andere duels zijn RKC Waalwijk - Roda JC, FC Utrecht - Vitesse en FC Groningen - NAC Breda.

Lees alles over de eredivisie op NUsport