AMSTERDAM - Zwemmer Alexander Dale Oen is onverwacht overleden.

De Noorse wereldkampioen op de 100 meter schoolslag stierf tijdens een trainingskamp aan de gevolgen van een hartstilstand.

Dat meldde de Noorse zwembond dinsdag. ''Dit is de zwaarste dag in de geschiedenis van het Noorse zwemmen'', aldus voorzitter Per Rune Eknes van de Noorse zwemfederatie.

Dale Oen overleed in Amerikaanse Flagstaff. Hij werd maandagavond onwel in zijn hotelkamer. Hij werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar hulp mocht niet baten.

Dale Oen werd vorig jaar uitgeroepen tot Europees zwemmer van het jaar.

Tijdens de Olympische Spelen van Peking in 2008 finishte hij als tweede op de 100 meter schoolslag.

Dale Oen gold als een van de favorieten voor het goud bij de Spelen van komende zomer in Londen.

Rouwbandje

De zwemmer bezorgde Noorwegen vorig jaar de eerste wereldtitel bij een WK. Maar het goud kreeg een zwarte rand vanwege de gebeurtenissen in zijn land.

Hij won de titel vlak na de aanslag en schietpartij door Anders Behring Breivik, waardoor 77 mensen om het leven kwamen. Dale Oen betrad in China de arena met een zwart rouwbandje en wees na zijn zege naar de vlag op zijn outfit.

''De voorbije dagen beleefden we heel wat hoogte- en dieptepunten. Maar het belangrijkste was om samen met mijn landgenoten de gebeurtenissen te dragen", zei Dale Oen na zijn titelrace. "Het leven gaat nu verder en wij zullen nooit de slachtoffers vergeten."