AMSTERDAM - Derk Boerrigter ontbreekt woensdag in de wedstrijdselectie wanneer Ajax het in eigen huis opneemt tegen VVV-Venlo. De linksbuiten heeft last van zijn rug.

Eerder vertelde trainer Frank de Boer op een persconferentie dat het nog niet duidelijk was of de aanvaller aanwezig zou zijn. "We moeten kijken wat zijn reactie morgen is, maar het is nog zeer twijfelachtig."

Toby Alderweireld is wel gewoon inzetbaar in wat hoogstwaarschijnlijk de kampioenswedstrijd voor de Amsterdammers zal zijn.

De centrale verdediger werd zondag in het gewonnen uitduel bij FC Twente (1-2) getroffen door een winkelwagenmuntje. "Hij is gisteren de hele dag thuisgebleven en had veel last van zijn hoofd, maar hij kan wel spelen morgen."

De Boer had zijn spelers maandag vrijaf gegeven tijdens Koninginnedag. "Ik heb gezegd dat ze het verantwoordelijk moesten vieren. Maar dat viel niet mee toen ze ’s ochtends binnenkwamen", knipoogde de coach.

Laatste training

Zo'n 1500 supporters verzamelden zich dinsdagochtend rond het trainingsveld van Ajax om de laatste oefensessie voor de kampioenswedstrijd bij te wonen.

Ze zagen de spelers van de koploper grossieren in mislukte schoten en foutieve beslissingen. De Boer schudde ook regelmatig zijn hoofd.

''Dit was niet de beste training onder mijn leiding'', erkende de succesvolle coach van Ajax. ''Ik weet niet of Koninginnedag ermee te maken heeft."

"Het kan ook zijn dat ze het duel met FC Twente nog in de benen hadden. Want dat was een zware wedstrijd.''

Feestje

De Boer hoopt dat zijn spelers tegen VVV-Venlo wel weer bij de les zijn. Ajax verovert voor de 31e keer de landstitel als het minimaal gelijkspeelt tegen de nummer zestien van de eredivisie.

''Maar ik hoop toch echt dat we er een feestje van maken'', zei de oud-speler. ''Het lijkt me vreselijk als we die schaal na een slechte wedstrijd in ontvangst moeten nemen.''

''Iedereen zal honderd procent moeten zijn'', vervolgde De Boer. ''Want VVV zal niet naar Amsterdam komen om zich te laten afslachten."

"We zullen dus heel nauwkeurig moeten spelen. Anders spelen we de tegenstander niet kapot.''