AMSTERDAM - Manchester City heeft maandag een belangrijke zege geboekt in de strijd om de titel in de Engelse Premier League. 

De ploeg van coach Roberto Mancini trok in de stadsderby met Manchester United aan het langste eind (1-0) en neemt tegelijkertijd de koppositie over van de grote rivaal.

Vincent Kompany was de grote held aan de kant van de 'Citizens'. De aanvoerder zorgde op slag van rust voor de enige treffer. 

Nigel de Jong viel ruim twintig minuten voor tijd in bij City en kreeg een gele kaart van arbiter André Marriner.

Inzakken

In het Etihad Stadium van City begon United aanvallend goed, maar de 'Red Devils' lieten zich al snel inzakken. 

De ploeg van Sir Alex Ferguson leek weinig intenties te hebben om het spel te maken en concentreerde zich er vooral op de angel uit het spel van City te halen. 

De thuisploeg wilde wel het spel maken, maar bleef lang rond de zestienmeter hangen.

Pas in de slotfase van de eerste helft lukte het de 'Citizens', die veelvuldig over de rechterflank door de United-verdediging heenprikten, om doelman David de Gea van de bezoekers aan het werk te zetten.

Kompany

Uiteindelijk viel de treffer uit een doodspelmoment. Een indraaiende corner van David Silva werd door Kompany tot doelpunt verwerkt.

Na de thee wist United dat het zich niet nog 45 minuten afwachten kon veroorloven. Ferguson offerde de hardwerkende maar onopvallende Ji-Sung Park op om Wayne Rooney in de persoon van Danny Welbeck een maatje in de spits te bieden.

Ondertussen zakte City vervaarlijk ver terug, maar United had moeite om kansen te creëren tegen een fel verdedigende thuisploeg.

Met ook Antonio Valencia en Ashley Young binnen de lijnen zette United nog meer druk naar voren, maar de kansen bleven nog altijd uit.

De aanvalsdrang leidde voor City echter wel tot meer ruimte en in de slotminuut kreeg Samir Nasri de kans om de wedstrijd definitief te beslissen. De Fransman dribbelde zich echter vast.

Doelsaldo

Manchester City komt door de overwinning net als Manchester United op 83 punten. Het doelsaldo is echter in het voordeel van de 'Sky Blues' (61 tegen 53).

De koploper gaat in de laatste twee duels van de competitie op bezoek bij Newcastle United, dat nog strijdt om een plek in de Champions League, en ontvangt Queens Park Rangers.

De enige overgebleven concurrent in de titelstrijd krijgt op zijn beurt Swansea City op bezoek en reist in het laatste duel af naar Sunderland.