MOSKOU - Dick Advocaat stopt na het EK als bondscoach van Rusland. Dat zei de 64-jarige Hagenaar maandag in Russische media.

''Het klopt, na het EK vertrek ik'', zei Advocaat. ''Ik wil de redenen voor mijn besluit niet toelichten, maar het heeft in ieder geval niet met geld te maken.''

De Russische voetbalbond legt zich neer bij de beslissing van de Nederlander. ''We accepteren zijn besluit met alle respect, want hij heeft goede resultaten bereikt met dit team'', aldus vicevoorzitter Sergei Kapkov.

''Het is heel netjes van Advocaat om dit al voor het EK te laten weten. We gaan op zoek naar een nieuwe bondscoach die voor vier of vijf jaar hier wil werken'', aldus Kapkov.

''Diegene zal nieuwe spelers bij de groep moeten halen, omdat in de huidige selectie veel veteranen zitten die in de nabije toekomst zullen stoppen.''

PSV

Met zijn mededeling lijkt de weg vrij voor Advocaat om terug te keren naar PSV.

De oud-bondscoach van het Nederlands elftal is de voornaamste kandidaat om volgend seizoen in Eindhoven als hoofdtrainer aan de slag te gaan.

Phillip Cocu, sinds maart op interim-basis de vervanger van de ontslagen Fred Rutten, gaat na de zomer de A1 van PSV leiden.

Advocaat werkte tussen 1995 en 1998 al eens als coach van PSV. Hij won onder meer de landstitel in 1997.

UEFA Cup-winst

Na zijn Eindhovense jaren werkte hij afwisselend als bondscoach en clubtrainer. De clubs die hij versleet waren Glasgow Rangers, Borussia Mönchengladbach en AZ.

Zijn grootste successen vierde hij bij het Russische Zenit Sint-Petersburg, waarmee hij in 2008 onder meer de UEFA Cup won.

Verder was hij bondscoach van Nederland, de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea, België en dus Rusland.