MANCHESTER - Manchester United, de koploper in de Premier League, gaat maandagavond op bezoek bij stadgenoot en aartsrivaal Manchester City, de huidige nummer twee.

De derby is meer dan ooit een kraker: de voorsprong van United op City is drie punten. Bij winst heeft de equipe van Sir Alex Ferguson de titel binnen handbereik.

Maar als de 'Mancunians' verliezen, gaat City over United heen op doelsaldo en maken de Citizens opeens de meeste aanspraak op het kampioenschap.

De belangstelling voor het wellicht beslissende duel in de hoogste klasse van het Engelse voetbal is wereldwijd groot. Naar verwachting kijken er maandagavond 650 miljoen mensen naar de clash tussen beide titelkandidaten.

Druk

City-manager Roberto Mancini verkondigt al weken dat United de titelkandidaat met de beste papieren is. In zijn ogen heeft de stadgenoot na de derby het makkelijkste programma met wedstrijden tegen Swansea City en Sunderland. City zelf krijgt Newcastle United en Queens Park Rangers voor de kiezen.

Ferguson legt op zijn beurt de druk bij City. ''Mochten wij verliezen dan wordt City waarschijnlijk kampioen. Met een beter doelsaldo en nog maar twee wedstrijden te spelen hebben zij de grootste kans op de titel", meent de Schot die zijn ploeg voor deze wedstrijd afsloot van de buitenwereld in een trainingskamp in Zuid-Wales.

Het wordt hoe dan ook de belangrijkste wedstrijd van het seizoen voor beide ploegen.

City-middenvelder Gareth Barry: ''De fans praten over de grootste wedstrijd uit de geschiedenis van de Premier League. Het is geweldig om in deze wedstrijd te mogen spelen. Ook voor de stad is het prachtig dat de derby in deze fase van de competitie wordt gespeeld.''

Twintig

De derby van Manchester stond dit seizoen al twee keer eerder op het programma. De wedstrijd op Old Trafford werd met maar liefst 6-1 gewonnen door de 'Citizens'. Dit zette United in januari enigszins recht door in het City of Manchester Stadium met 3-2 te winnen in de derde ronde van de FA Cup.

City zou voor het eerst sinds 1968 kampioen van Engeland kunnen worden. Voor United zou het de twintigste landstitel in de clubgeschiedenis betekenen, de dertiende onder leiding van Sir Alex Ferguson.

Lees alles over de Premier League op NUsport