TSJELJABINSK - Marhinde Verkerk heeft zaterdag geen medaille overgehouden aan de EK in het Russische Tsjeljabinsk.

De Rotterdamse verloor haar wedstrijd om brons in de klasse tot 78 kilogram van Marina Prisjtsjepa, de Oekraïense die ze in de finale van de WK in 2009 nog versloeg.

Verkerk, die als vijfde eindigde, opende de EK voortvarend. Ze versloeg eerst de Italiaanse Assunta Galeone en was vervolgens ook te sterk voor Ana Velensek uit Slovenië.

Audrey Tcheumeo, de regerend wereldkampioene uit Frankrijk, hield Verkerk buiten de finale. 

Uilenhoed 

Carola Uilenhoed greep ook naast de bronzen medaille. Ze verloor haar wedstrijd om de derde plaats van de Turkse Belkis Zehra Kaya.

Uilenhoed, uitkomend in de klasse boven 78 kilogram, kreeg in de goldenscore (de verlenging) een straf.

Ze wist toen al dat ze niet op de Olympische Spelen mag uitkomen. Dan had ze in Tsjeljabinsk de Europese titel moeten veroveren.

Uilenhoed, de afgelopen jaren geteisterd door blessures, startte de Europese eindronde met een overwinning op de Turkse Gulsah Kocaturk.

Ze belandde in de herkansing door een nederlaag tegen de Britse Karina Bryant. Uilenhoed mocht om brons vechten na een overwinning op de Poolse Ursula Sadkowska. 

Van der Geest en Verbij

Luuk Verbij (+100 kg) eindigde als zevende. Hij lag in de herkansing tegen de Georgiër Adam Okroeasjvili al na 41 tellen op de rug.

De geboren Nederlander Elco van der Geest, uitkomend voor België, ging tijdens zijn tweede optreden in de klasse tot 100 kilogram onderuit tegen de Wit-Rus Jaoehen Biadoelin.

Het verschil was een yuko. Beiden zagen ook een techniek beloond met een waza-ari.