ROTTERDAM - Trainer Ronald Koeman van Feyenoord kan zondag tegen AZ zeer waarschijnlijk gewoon een beroep doen op Guyon Fernandez.

De spits ging vrijdag uit voorzorg eerder naar huis. “Ik wil het niet eens een griepje noemen”, aldus Koeman. “Het gaat om een verkoudheid, maar ik verwacht dat hij kan spelen.”

Clubtopscorer John Guidetti kan zoals bekend geen acte de presence geven in De Kuip.

“Ik ben geen dokter, maar hij heeft een zenuwontsteking, veroorzaakt door een virus. Hij haalt minder kracht uit zijn rechterbeen”, verklaarde Koeman de absentie van Guidetti.

“Hij gaat elke dag naar het ziekenhuis voor nader onderzoek. Het is vervelend voor ons, maar vooral voor John zelf. Als er één iemand zondag tegen AZ had willen spelen, dan was hij het wel.”

AZ

AZ kampt met enkele lichte blessures. Trainer Gertjan Verbeek kan geen beroep doen op de geschorste Niklas Moisander en de geblesseerde Celso Ortiz, en mist mogelijk ook Nick Viergever en Roy Beerens. Dat meldt AZ vrijdag op de eigen website.

Beerens heeft een enkelblessure, terwijl Viergever met hamstringklachten kampt. ''Nick heeft de training afgemaakt, maar het is afwachten op een reactie", aldus Verbeek.

''We mogen geen onverantwoord risico nemen met een hamstringblessure. Kijk maar naar Nicolai Boilesen bij Ajax."

PSV

PSV speelt zondag in Kerkrade tegen Roda JC. De Brabanders kijken in de strijd om een plek in de voorronde van de Champions League vooral naar zichzelf.

''De absolute focus ligt op het eerst zelf proberen te winnen en dan kijken we wel wat de rest heeft gedaan", aldus trainer Phillip Cocu. ''Het is zeker een interessant weekeinde."

PSV mist alleen doelman Andreas Isaksson en Erik Pieters. Wilfred Bouma is nog een vraagteken. ''Hij heeft vorige week een terugslag gehad. We kijken zaterdag hoe het is."

Roda JC

Roda JC is tegen PSV op zoek naar eerherstel. Eerder dit seizoen verloor de ploeg van Harm van Veldhoven in Eindhoven met 7-1 van PSV.

Bij Roda ontbreken in ieder geval Davy de Beule, die vorige week tegen NAC zijn jukbeen brak, en Wiljan Pluim. Die kampt al langere tijd met een knieblessure.

Het meespelen van Jimmy Hempte is nog twijfelachtig. Hij miste ook al de wedstrijd tegen NAC.

Heerenveen

Topscorer Bas Dost kan zaterdag gewoon in actie komen tegen Heracles Almelo. De spits van sc Heerenveen liep vorige week tegen Vitesse een breukje in zijn jukbeen op. Hij zal in Almelo tegen zijn oude club met een masker op spelen.

''Na de elleboogstoot tegen Vitesse had ik veel hoofdpijn. Dat is nu een stuk minder", zei hij vrijdag op de clubsite. ''Koppen lukt ook. Het masker vormt geen problemen om goals te maken."

Trainer Ron Jans doet tegen Heracles wederom een beroep op tweede doelman Kristoffer Nordfeldt. Brian Vandenbussche is terug van een schorsing maar heeft liesklachten. Ook de geblesseerden Geert-Arend Roorda, Gerald Sibon en Daryl Janmaat moeten nog toekijken.

Heracles

Dat geldt ook voor Heracles-trainer Peter Bosz. Hij werd vorige week tegen De Graafschap naar de tribune gestuurd en is geschorst.

Hij wordt op de bank vervangen door assistent Hendrie Krüzen. Ook Lerin Duarte en Mark Looms zijn geschorst. Marko Vejinovic mist het duel vanwege een knieblessure.

NAC

NAC Breda speelt zaterdag tegen FC Utrecht met Alex Schalk in de spits. Dat meldt NAC vrijdag op de clubsite. De jonge aanvaller is de vervanger van Santi Kolk, die disciplinair is geschorst door de club.

NAC heeft bij Utrecht een goed resultaat nodig in de strijd om lijfsbehoud. Hoewel de voorsprong op naaste belager VVV-Venlo met zes punten vrij riant is, neemt trainer John Karelse geen risico.

''We hebben deze week veel arbeid geleverd om in Utrecht goed voor de dag te komen. Dat is ook noodzakelijk gezien de stand."

Karelse mist behalve Kolk ook de geblesseerde Mike Zonneveld en de geschorste Nemanja Gudelj.

Utrecht

Utrecht is bijna helemaal fit voor het thuisduel. Alleen Jacob Mulenga ontbreekt nog.

''Dat is even schrikken", aldus trainer Jan Wouters, die bijna elke wedstrijd aanpassingen moest doen vanwege schorsingen of blessures.

''Nu kunnen we keuzes maken wat betekent dat er spelers teleurgesteld moeten worden."

Frank Demouge keert na zijn hoofdblessure terug in de basis, ten koste van Alexander Gerndt.

''Gerndt heeft het goed gedaan, maar tegen NAC kunnen we iets opportunistischer spelen."

Vitesse

Vitesse kan zich zaterdag definitief plaatsen voor de play-offs voor Europees voetbal. Dan moet de ploeg van John van den Brom wel thuis winnen van Excelsior.

De trainer kan niet beschikken over middenvelder Anthony Annan. Hij ligt met griep op bed. Dat meldde Vitesse vrijdag op de eigen site.

''Verder is iedereen fit en beschikbaar", aldus Van den Brom. Volgens linksback Alexander Büttner moet Vitesse het duel vol vertrouwen in gaan.

'Dan moeten we thuis gewoon winnen. We mogen Excelsior alleen niet onderschatten. Dat is het belangrijkste."

Excelsior

Voor Excelsior breekt een belangrijke week aan. De Kralingers willen er alles aan doen om niet rechtstreeks te degraderen. De hekkensluiter mist de geblesseerden Kevin Jansen, Erwin Nuytinck, Leen van Steensel en Mitchell te Vrede.

Trainer John Lammers kreeg donderdag nog te horen dat zijn contract niet wordt verlengd. Hij blijft desondanks strijdbaar.

''Ik ben professional genoeg om dit af te willen maken en Excelsior in de eredivisie te houden. Als dat lukt, zal dat voor ons voelen als een kampioenschap."

NEC

NEC kan zondag goede zaken doen in de strijd om plaatsing voor de play-offs voor Europees voetbal. In Nijmegen komt directe concurrent RKC Waalwijk op bezoek. Bij winst gaat NEC voorbij RKC op de ranglijst.

NEC-trainer Alex Pastoor mist in de geschorste Ryan Koolwijk een belangrijke speler. ''Hij heeft veel inzicht en gebruikt dat goed", zei Pastoor vrijdag op de clubsite.

Wie Koolwijk vervangt, is nog niet bekend. Ook Stef Nijland, Niels Wellenberg en John Goossens ontbreken zondag. Nick van der Velden keert terug van een buikspierblessure.

Bij RKC moeten Arjan van Dijk, Mark Janssen en Sigourney Bandjar het duel aan zich voorbij laten gaan.

Janssen liep midweeks een zware knieblessure op in een oefenwedstrijd tegen de amateurs van Hoek. Ook Van Dijk heeft een knieblessure. Bandjar heeft hamstringklachten.

ADO Den Haag

ADO Den Haag gaat zaterdag op bezoek bij VVV-Venlo met het doel om een punt te pakken. De Hagenaren ontlopen in dat geval definitief de nacompetitie.

Trainer Maurice Steijn mist in Venlo in ieder geval Ramon Leeuwin, meldt ADO op de eigen site. De verdediger is nog altijd geblesseerd. Het meespelen van Christian Kum is onzeker.

Bij VVV wordt Ismo Vorstermans gespaard. De jonge verdediger zit volgens een woordvoerder van de club tegen overbelasting aan. Voor de rest is VVV blessure- en schorsingsvrij.

Lees alles over de ontknoping in de eredivisie op NUsport