AMSTERDAM - Trainer Josep Guardiola vertrekt na vier seizoenen bij FC Barcelona. Dat heeft hij vrijdag bevestigd op een persconferentie. Zijn assistent Tito Vilanova volgt Guardiola op.

Guardiola had in het najaar van 2011 de knoop al doorgehakt. "Ik kon het echter nog niet bekendmaken. Nu is het moment geschikter, omdat we zijn uitgeschakeld voor de belangrijkste prijzen."

De trainer is naar eigen zeggen 'leeg'. Hij zal het volgende seizoen rust nemen. "Vier jaar is een eeuwigheid in dit vak. Het zou slecht zijn geweest om door te gaan."

Guardiola bedankte de spelers: “Het was een groot voorrecht om trainer van deze club te zijn. Ik weet zeker dat mijn opvolger goed werk zal verrichten.”

"Bedankt voor alles Pep", zei voorzitter Sandro Rosell, die aanschoof bij de persconferentie. “Dank voor alle geluk die je ons hebt gegeven.”

De meeste selectieleden waren aanwezig op de persconferentie.

Vilanova

Vilanova is een jeugdvriend van Guardiola. De 42-jarige Spanjaard was geen grote speler.

In 2007 kwam hij naar Barcelona om Guardiola bij het tweede elftal te assisteren. Een jaar later ging ze samen aan de slag bij de hoofdmacht.

''We hebben voor Tito gekozen omdat hij de ideeën en de uitstraling van Barcelona representeert'', lichtte Rosell toe. ''Hij heeft de toewijding en de persoonlijkheid voor deze functie.''

Dertien prijzen

In het tijdperk-Guardiola, dat medio 2008 begon, won FC Barcelona dertien prijzen. Komende maand strijden de Catalanen bovendien met Athletic de Bilbao om de eindzege in de Spaanse beker.

Prolongatie van de Spaanse titel wordt echter een moeilijk verhaal: met nog vier speelrondes voor de boeg bedraagt de achterstand op Real Madrid zeven punten.

In de Champions League werd Barcelona dinsdag uitgeschakeld door Chelsea.