TSJELJABINSK - Judoka Edith Bosch heeft vrijdag haar Europese titel in de klasse tot 70 kilogram geprolongeerd.

Ze klopte in de finale de Poolse Katarzyna Klys. Beide judoka's scoorden geen punten, maar de arbiters wezen Bosch unaniem als winnares aan. Bosch won de Europese titel ook al in 2004 en 2005.

Bosch verscheen niet helemaal topfit op de tatami in het Russische Tsjeljabinsk. Een verwaarloosde verkoudheid bezorgde haar in het voorjaar hoge koortsen, die ze met een dubbele dosis prednison moest bestrijden.

Toch kwam ze nauwelijks in de problemen. Bosch won in de aanloop naar de finale overtuigend van de Britse Gemma Gibbons, Erica Barbieri uit Italië en de Zwitserse Juliane Robra.

Lucie Decosse, de grote concurrente van Bosch, deed niet mee aan de EK. De wereldkampioene uit Frankrijk vond het toernooi niet in haar voorbereiding op de Olympische Spelen passen.

Bolder

Linda Bolder heeft in de klasse tot 70 kilogram de strijd om het brons verloren. Robra uit Zwitserland, die eerder van Bosch verloor, was te sterk voor de Nederlandse.

Bolder rekende in de eerste partij van de herkansing af met de Britse Sally Conway.

Van Emden 

Anicka van Emden strandde in de herkansing van de klasse tot 63 kilogram. Ze verloor van de Sloveense Urska Zolnir en eindigde als zevende. 

Van Emden maakte al geen kans meer op een plaats in de olympische ploeg.

De technische commissie geeft de voorkeur aan Elisabeth Willeboordse, die in Tsjeljabinsk ontbreekt.

Stam

Esther Stam werd uitgeschakeld in de tweede ronde van de klasse tot 63 kilogram. Ze verloor in de extra tijd ('golden score') van de Finse Johanna Ylinen.

Stam had in de eerste ronde op ippon gewonnen van de Duitse Claudia Malzahn.