VALENCIA - Sporting Portugal is er donderdagavond niet in geslaagd om de finale van de Europa League te bereiken.

De Portugese ploeg van Ricky van Wolfswinkel en Stijn Schaars verloor met 3-1 bij Athletic Bilbao. Sporting had de thuiswedstrijd vorige week met 2-1 gewonnen.

Fernando Llorente maakte twee minuten voor tijd de bevrijdende treffer voor Bilbao, dat in de eindstrijd Atletico Madrid ontmoet.

Het spel golfde op en neer in stadion San Mamés, wat resulteerde in veel kansen aan beide kanten. Voor Van Wolfswinkel begon de wedstrijd met een domper.

De Nederlandse spits kreeg al in de 10e minuut een gele kaart, voor een onnodige overtreding in het strafschopgebied van Bilbao, en wist meteen dat hij daardoor de mogelijke finale in Boekarest zou moeten missen vanwege een schorsing.

De Spanjaarden kwamen al in de 17e minuut op voorsprong via Markel Susaeta. Van Wolfswinkel maakte een minuut voor rust gelijk.

In de blessuretijd van de eerste helft zorgde Ibai Gomez nog voor de 2-1. Op het moment dat beide ploegen zich opmaakten voor de verlenging, besliste Llorente het tweeluik.

Athletic Bilbao gaat in Boekarest op jacht naar zijn eerste Europese trofee. De Basken verloren in 1977 de finale van de UEFA Cup.