TSJELJABINSK - Judoka Jeroen Mooren heeft donderdag voor de tweede keer een bronzen medaille op de EK gewonnen.

De 26-jarige Gelderlander, uitkomend in de klasse tot 60 kilogram, was tijdens de eindronde in het Russische Tsjeljabinsk in een rechtstreeks gevecht om de derde plaats te sterk voor Georgi Zantajara uit Oekraïne.

Beide judoka's kwamen in de reguliere speeltijd en golden score niet tot scoren. De drie arbiters wezen vervolgens Mooren unaniem als winnaar aan.

Ze konden niet anders, want de Nederlander domineerde de wedstrijd vanaf het begin tot het einde.

Mooren, twee jaar geleden goed voor brons op de EK in Wenen, opende met overwinningen op Orkhan Safarov uit Azerbeidzjan en de Zwitser Ludovic Chammartin.

Hij belandde in de herkansing door een nederlaag tegen de sterke Georgiër Amiran Papinajvili.

Dankzij een zege op Elio Verde mocht Mooren om het brons vechten. De Italiaan liep eerst een bloedneus op en moest later aftikken. 

Ente

Birgit Ente (-48) verloor in de tweede ronde van de Russische Natalia Kondratieva. Ze is nu afhankelijk van de resultaten van Carola Uilenhoed of ze nog mag deelnemen aan de Olympische Spelen. Dat weet ze zaterdag.

De overige Nederlandse deelnemers op de eerste dag, Mikos Salminen (-60), Jasper de Jong (-66) en Juul Franssen gingen eveneens vroeg onderuit.

Ente kan zich via het ingewikkelde continentale systeem nog plaatsen voor Londen. Franssen had haar alleen kunnen achterhalen als ze in Rusland de titel had veroverd.

Dat gold ook voor Jasper de Jong. De enige die afvaardiging van Ente nu nog kan verhinderen is Carola Uilenhoed, die bij de zwaargewichten in actie komt.

Uilenhoed

Acht andere Nederlandse judoka's plaatsen zich vrijwel zeker rechtstreeks in hun gewichtsklasse, via de internationale ranking.

Met uitzondering van Uilenhoed staat er op het EK met het oog op kwalificatie voor de Olympische Spelen voor de Nederlanders verder dan ook niet zo veel meer op het spel in Tsjeljabinsk.

De Nederlanders die officieus in elk geval naar de Spelen gaan zijn Elisabeth Willeboordse (-63), Edith Bosch (-70), Marhinde Verkerk (-78), Mooren, Dex Elmont (-73), Guillaume Elmont (-81), Henk Grol (-90) en Luuk Verbij (+100).

Willeboordse, Grol en Guillaume Elmont doen niet mee aan het EK.

Lees alles over de aanloop naar de Spelen op NUsport