BARCELONA - In een wedstrijd vol hoogspanning, dramatiek en heroïek heeft Chelsea dinsdagavond in Spanje het 'onmogelijke' gepresteerd.

Met tien man, na rood voor John Terry in de 37e minuut, slaagde de Engelse ploeg erin zich ten koste van titelhouder FC Barcelona te plaatsen voor de finale van de Champions League.

De favoriete thuisploeg kwam niet verder dan 2-2, veel te weinig om de nederlaag in Londen (1-0) te kunnen wegpoetsen.

Met een gemiste strafschop kort na de rust bij een stand van 2-1 eindigde sterspeler Lionel Messi als de grootste schlemiel van de hectische avond in Camp Nou.

Topentertainment

De return leverde topentertainment op. Beide ploegen verloren al snel een centrale verdediger wegens een blessure (Gary Cahill en Gerard Piqué).

Nadat met name Messi enkele kansen had gemist, kwam Barcelona in de 35e minuut op voorsprong door Sergio Busquets. De middenvelder tikte doeltreffend in na een voorzet van Isaac Cuenca, die de voorkeur had gekregen boven Adriano (1-0).

Na de openingstreffer belandde het duel in een stroomversnelling. Aanvoerder Terry liet zichzelf en zijn ploeg hopeloos zakken met een knietje in de rug van Alexis Sanchez. De Turkse scheidsrechter Cuneyt Cakir had niets gezien, maar één van zijn assistenten naast het doel twijfelde geen moment: rood voor Terry.

Met tien man leek Chelsea reddeloos verloren, zeker nadat Andres Iniesta in de 43e minuut de voorsprong had verdubbeld (2-0). Dat gebeurde uit een typerende Barςa-aanval op hoge snelheid en met een subtiele eindpass van Messi.

Evenals in het eerste duel in Londen kwam Chelsea in de extra tijd van de eerste helft totaal onverwacht tot scoren. Ramires trof na een counter doel met een prachtige lob, 2-1. Daarmee was Chelsea plotseling weer 'virtueel' finalist.

Misser Messi

Messi kreeg, na een charge van Didier Drogba op Cesc Fabregas, in de 49e minuut van elf meter de kans om Barcelona weer op winst te zetten. De kleine Argentijn, die opvallend genoeg nog nooit tegen Chelsea scoorde, schoot de bal op de lat.

Daarna speelde het ongedurige Barcelona tegen zichzelf en tegen de klok. Kansen kwamen er wel in het Spaanse wanhoopsoffensief, maar met name doelman Petr Cech bood veel verzet.

Verder dan een terecht afgekeurde treffer van Alexis Sanchez en een schot van Messi op de paal kwam de onttroonde thuisploeg niet. De Spaanse invaller Fernando Torres schakelde Barcelona in de extra tijd definitief uit: 2-2.

Bekijk de hoogtepunten van het duel