BARNEVELD - De Nederlandse volleybalsters hebben dinsdag de tweede oefenwedstrijd tegen Bulgarije verloren.

De ploeg van bondscoach Gido Vermeulen ging in de sporthal De Meerwaarde in Barneveld met 3-1 (25-21 19-25 25-21 25-18) onderuit.

Oranje won maandag de eerste wedstrijd met 3-0. Dat was het eerste duel onder leiding van Vermeulen, opvolger van de vorig jaar ontslagen Avital Selinger.

Nederland speelde tegen Bulgarije als voorbereiding op het olympisch kwalificatietoernooi dat komende week in Ankara wordt gehouden.

In de strijd om één toegangsbewijs voor Londen wacht de vrouwen een zware opgave met de toplanden Polen, Servië en Rusland als tegenstander in de groepsduels.

De nummers één en twee in de poule plaatsen zich voor de kruisfinales. De winnaars van deze ontmoetingen spelen in een finale om het olympische ticket.

Zonder vaste krachten

Oranje moet het in Turkije echter stellen zonder de vaste krachten Ingrid Visser, Francien Huurman en Chaïne Staelens. Visser en Huurman hebben hun interlandloopbaan beëindigd en Staelens kampt met een knieblessure.

Vermeulen koos in de beide duels tegen de Bulgaren voor een aantal nieuw namen in de basis. Hij zette Myrthe Schoot in plaats van Janneke van Tienen op de positie van libero en niet Kim Staelens maar Laura Dijkema startte als spelverdeelster.

Ook Robin de Kruijff maakte deel uit van de startopstelling. Nederland kon dinsdag de winnende start onder leiding van Vermeulen echter geen goed vervolg geven.