Het peloton bestond afgelopen zondag uit 199 wielrenners en één Bauke. De 199 fietsten, Bauke harkte. Hij sleurde aan zijn stuur, hij slingerde van links naar rechts over de weg, hij zwoegde zich een hernia.

Door Thijs Zonneveld

Hij vouwde zich achterstevoren ondersteboven in zijn kader. Soms zat hij zó scheef op zijn zadel dat hij met zijn linkeroog in zijn rechterachterzakje kon kijken.

Bauke Mollema op een racefiets: het ziet er niet uit. Bauke fietst op z'n Baukes: als een schooljongen die tegen de wind in naar het eerste uur scheikunde zwoegt, bang om weer te laat te komen.

Er zit geen motortje in zijn trapas, hij heeft geen spuit in zijn kont gehad – fietsen is bij hem hard trappen en niet meer dan dat. Wat je ziet is wat het is. Als hij lijdt, dan zie je hem lijden. Een fiets is een martelwerktuig, en Bauke doet geen enkele poging om dat te camoufleren.

Allergisch

Het toneelspel laat hij over aan anderen. Hij zou niet eens iets kunnen acteren. Hij is allergisch voor nep, voor gemaakt, voor plastic. Voor dat laatste materiaal krijgt hij zelfs letterlijk uitslag: zijn remhendels zijn niet voor niets gestript van het plastic.

Aan hip of cool doet hij niet. Hij draagt geen flashy zonnebril, hij hoeft geen schoenen in een kleur die pijn doet aan je ogen, hij zit niet uren voor de spiegel om zijn stijl te polijsten.

Het maakt hem zelfs niet uit op wat voor een fiets hij rijdt. Bauke pakte ooit per ongeluk de fiets van een ploeggenoot – met een zadel dat vijf centimeter hoger stond. Hij merkte er niets van: pas na de koers ontdekten de mecaniciens dat Bauke met de verkeerde fiets had gereden.

Bauke haalde zijn schouders op. Als zijn fiets twee wielen en een stuur heeft is hij al dik tevreden.

Dronken reiger

Anderen weten niet wat ze met hem aan moeten. Renners van andere ploegen vragen zich af wie toch die rare vlerk met die grote neus is die als een dronken reiger van ze vandaan zwoegt. Bij zijn eigen ploeg snappen ze hem ook niet. Waarom hij zóveel kan eten en toch zo mager kan zijn is een raadsel dat geen van zijn ploegmaten ooit heeft opgelost.

Verder begrijpen ze niet dat hij in slaap kan vallen tijdens tactische besprekingen en hoe het komt dat hij nooit zenuwen heeft. Collega-kopman Robert Gesink doet al jaren vergeefse pogingen om hoogte van hem te krijgen – hij organiseerde zelfs een etentje om Bauke beter te leren kennen, maar na het toetje was hij nog steeds geen steek opgeschoten.

Terwijl het toch niet zo moeilijk is om hem te snappen. Bauke is ééndimensionaal, echter dan echt. Niets is verzonnen, niets is gespeeld. Oud-bondscoach Egon van Kessel zei ooit over Bauke: 'Hij is geen wielrenner.' Dat klopt helemaal. Hij past zich niet aan aan het peloton, maar dat maakt niet uit. Sterker nog: dat maakt hem juist zo goed.

Bauke ontdoet wielrennen van alle franje, hij houdt zich niet aan geschreven en ongeschreven regels. Hij heeft geen voorbeelden, hij kopieert niemand. Hij doet het op z'n Baukes.

Mooi in al z'n lelijkheid.