AMSTERDAM - Henk Grol moet deze week de EK judo in het Russische Tsjeljabinsk aan zich voorbij laten gaan. De judoka heeft te veel last van zijn knie.

“Ik judo geen EK, vorige week een lichte knieblessure opgelopen. OS voorbereiding komt niet in gevaar”, twitterde Grol, die in de klasse tot 100 kilogram uitkomt, maandag.

Grol werd in 2008 nog Europees kampioen in Lissabon. De twee jaren daarna veroverde hij zilver op het EK. In 2011 pakte hij geen medaille.

Vorige week liet Grol al weten dat hij niet bezig was met de Europese titelstrijd. “Dat toernooi is totaal niet belangrijk. Het gaat om de Spelen.”

Arens

De judobond meldt dat Grol een irritatie heeft in de binnenband van zijn linkerknie. Bondscoach Maarten Arens is voorzichtig met de belangrijke medaillekandidaat voor de Spelen.

"We nemen geen enkel risico. Het doel blijft olympisch goud." De bondscoach houdt nog vijf deelnemers over op het EK.

Jeroen Mooren, Mikos Salminen (-60 kg), Jasper de Jong (-66 kg), Dex Elmont (-73 kg) en Luuk Verbij (+100 kg) vormen de Nederlandse afvaardiging bij de mannen.

Bij de vrouwen heeft bondscoach Marjolein van Unen zeven deelneemsters onder haar hoede.

Birgit Ente (-48 kg), Juul Franssen (-57 kg), Elisabeth Willeboordse, Anicka van Emden (-63 kg), Linda Bolder (-70 kg), Marhinde Verkerk (-78 kg) en Carola Uilenhoed (+78 kg) komen op de mat.