Turnster Van Gerner wint kort geding

ZUTPHEN - Turnster Céline van Gerner mag nog hopen op deelname aan de Olympische Spelen.

De rechter in Zutphen heeft maandag geoordeeld dat de gymnastiekbond KNGU voorbarig is geweest met de voordracht van haar concurrente Wyomi Masela.

Dat gebeurde eerder ook al bij het kort geding dat Jeffrey Wammes had aangespannen over de aanwijzing van Epke Zonderland.

Net als bij de mannen mag de KNGU nu pas na de wereldbekerwedstrijd van Gent begin juni bepalen wie Nederland in Londen vertegenwoordigt.

De bond zag kansen in de zaak die Van Gerner had aangespannen omdat er in het geval van Masela, in tegenstelling tot Zonderland, een sporter was aangewezen die aan alle eisen had voldaan en er dus juridisch gezien geen regel was overtreden.

Vormbehoud

Rechter Dirk Vergunst oordeelde echter dat in de richtlijnen van NOCNSF duidelijk staat dat ook de wedstrijden dit voorjaar momenten zijn waarop vormbehoud kan worden getoond.

Die evenementen moeten volgens Vergunst dan ook meewegen in het oordeel wie er op basis van medaillekansen naar de Spelen wordt afgevaardigd.

Reactie KNGU

De KNGU betreurt het dat de rechter de aanwijzing van Masela als voorbarig heeft bestempeld. ''Dit vonnis doet geen recht aan het door NOCNSF gestelde en door de KNGU onderschreven uitgangspunt van tijdige aanwijzing'', liet topsportmanager Hans Gootjes van de KNGU weten.

''Voor zover ons bekend is er sprake van een unieke, niet eerder voorgekomen uitspraak in de Nederlandse topsportwereld'', aldus Gootjes. De KNGU beraadt zich op de consequenties van het vonnis.

"We zijn het vonnis aan het bestuderen en beraden ons op de consequenties van het vonnis. We willen nu zorgvuldig bekijken wat in ieders belang de beste stap is."

Masela

“We hadden er al een beetje rekening mee gehouden”, laat Jordy Kamphuis, de manager van Masela, weten aan NUsport.

“Dit komt niet helemaal als een verrassing. Het doel blijft echter Londen. We gaan op dezelfde manier verder. Ze wil de komende tijd aantonen dat de bond het goed heeft gezien.”

Goed resultaat

Het kamp-Van Gerner is logischerwijs blij met de uitspraak.

"Dit is een goed resultaat, de deur naar de Olympische Spelen staat weer open", zegt Ralph van Baasbank, de manager van Van Gerner. "Céline heeft nu de komende wedstrijden om aan te tonen dat zij naar de Spelen moet en niet Masela."

Volgens Van Baasbank toog zijn pupil met veel vertrouwen naar de rechtbank in Zutphen. "We hadden ook wel verwacht dat het deze kant op zou gaan, mede door de eerdere uitspraak van de rechter in de zaak van Wammes tegen de KNGU."

Oefenduels Eredivisieclubs

Oefenduels Eredivisieclubs
De clubs uit de Eredivisie bereiden zich met vriendschappelijke duels voor op het nieuwe seizoen.
Tip de redactie