AMSTERDAM - Na afloop van een serie van zes oefeninterlands moet Dick Advocaat het best mogelijke nationale team voor het EK in Portugal formeren. De eerst gewonnen test tegen de Verenigde Staten (1-0) leerde de bondscoach woensdagavond in de slechts voor de helft gevulde Arena vooral hoe het niet moet.

Oranje was geen schim van de ploeg die vorig jaar november Schotland verpletterde. "Dit moet inderdaad veel beter kunnen", erkende Advocaat.

De bondscoach vond dat het duel te veel een karakter van een oefenwedstrijd had. "Het ontbeerde ons aan scherpte. Amerika speelde heel verdedigend. Alleen met heel snel en secuur spel kun je zo'n defensie uit elkaar spelen. Dat hebben we niet helemaal goed gedaan. Al moet je niet vergeten dat onze tegenstander van vandaag de laatste acht van het laatste WK heeft gehaald. Zo slecht zijn ze dus niet."

Robben

Nederland, dat voor de 22e oefenwedstrijd op rij ongeslagen bleef, dankte de zege aan een doelpunt van Arjen Robben in de 54e minuut. De linksbuiten reageerde alert op een goede trap van Bouma en liet doelman Keller na een mooie dribbel kansloos. Beide hoofdrolspelers bij de treffer oogstten lof bij de bondscoach. "Robben en Bouma hebben het heel goed gedaan. Dat geldt overigens ook voor Cocu, Stam en debutant Heitinga. Maar ik ben niet over iedereen tevreden."

In tegenstelling tot de laatste interland tegen Schotland konden Sneijder en Van der Vaart de nationale ploeg tegen Schotland niet de gewenste impuls geven. Het door trainer Koeman van Ajax bekritiseerde duo kon Advocaat niet helemaal bekoren.

Van der Vaart

"Van der Vaart heeft hard gewerkt, hij was niet goed of slecht. Een beetje er tussen in dus", aldus Advocaat die niet wilde zeggen welke spelers ondermaats hadden gepresteerd.

De interland tegen Amerika heeft Advocaat voldoende aanknopingspunten gegeven. "Het was misschien niet best, maar ik heb hele leerzame dingen gezien", aldus de bondscoach anderhalve maand voor de volgende interland. Op 31 maart wacht in de Rotterdamse Kuip Frankrijk, volgens velen met Portugal de grote favoriet voor de eindzege op het EK. "Dat is inderdaad een hele sterke ploeg", weet Advocaat. "Al is dat niet altijd een nadeel. Soms kun je beter tegen zo'n ploeg spelen."