AMSTERDAM - Het Nederlands elftal heeft woensdagavond deoefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten met 1-0 gewonnen. ArjenRobben maakte in de 54e minuut de enige treffer van de wedstrijd.Oranje vervolgt de oefencyclus voor het EK komende zomer inPortugal met een thuiswedstrijd tegen Frankrijk. Dit duel staatvoor 31 maart op het programma.

Weinig overtuigend zette het Nederlands elftalwoensdagavond een eerste stapje richting het Europees kampioenschapvoetbal komende zomer in Portugal. Zoals zo vaak tijdensoefeninterlands was het uiteindelijke resultaat tegen de VerenigdeStaten (1-0) beter dan het vertoonde spel.

Fluitconcerten

Van algehele euforie als tijdens de laatste interland tegen deSchotten was dan ook geen sprake in de slechts voor de helftgevulde ArenA. Behalve applaus voor het enige doelpunt van ArjenRobben echoden er ook regelmatig fluitconcerten door de overdektethuisbasis van Ajax.

Het Nederlands elftal manifesteert zich steeds nadrukkelijkerals kampioen van de oefeninterlands. Oranje bleef alweer voor dee keer ongeslagen. De laatste nederlaag in een vriendschappelijkduel dateert alweer van juni 1999 toen Brazilië voor eigen publiekte sterk bleek.

Matig

De uitstekende resultaten in oefenduels gaan overigens zeldenmet mooi spel gepaard. Het matige optreden van het Nederlandselftal tegen de Amerikanen paste redelijk in het beeld van deoefenwedstrijden die de laatste vier jaar onder de bondscoachesRijkaard, Van Gaal en Advocaat zijn afgewerkt.

De ontmoeting met de kwartfinalist van het laatstewereldkampioenschap was de eerste test in een reeks van zes voorhet Europees kampioenschap komende zomer in Portugal. Het eersteoptreden van Oranje op het EK tegen de Duitsers wordt nogvoorafgegaan door oefeninterlands tegen Frankrijk, Griekenland,België, Zuid-Afrika en De Faeroer. Bondscoach Advocaat heeft goedehoop dat hij na afloop van de serie oefenwedstrijden nog meerinzicht heeft gekregen in de kwaliteiten en tekortkomingen vanNederlands beste voetballers.

Onder de 21

Tijdens het duel met de Amerikanen vervolgde de bondscoach deweg die hij in de aanloop van de succesvol verlopen laatsteinterland tegen Schotland (6-0) was ingeslagen. Tot tevredenheidvan de meeste Oranje-supporters ruimde de bondscoach in zijnbasisformatie plaats in voor vier spelers onder de 21 jaar. Debutant Johnny Heitinga, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder enRobben kregen aanvankelijk de voorkeur boven ervaren krachten alsFrank de Boer, Clarence Seedorf, Marc Overmars en Mark van Bommel.

Op de glibberige grasmat van de ArenA gaven de jongste spelershet nationale elftal niet de door Advocaat gewenste impuls. Oranjespeelde voor rust slordig en in een veel te laag tempo. Debezoekers kwamen slechts vier keer in gevaar. Andy van der Meydeschoot in kansrijke positie over, Van der Vaart stuitte op doelmanKeller en Van Nistelrooij zag twee doelpunten terecht afgekeurd. Despits scoorde één keer in buitenspelpositie en sloeg even later debal met de hand in het doel.

Doeltreffend

De teleurgestelde Advocaat liet Sneijder, Edgar Davids en Vander Meyde achter in de kleedkamer. Het trio werd door Van Bommel,Seedorf en Makaay vervangen. Veel beter voetballen ging Oranje inde nieuwe samenstelling niet. Een mooie combinatie op delinkerflank resulteerde in de 57e minuut wel in de openingstreffer.Robben gaf een mooie voorzet van Wilfred Bouma met een langedribbel een doeltreffend vervolg. Het was de tweede treffer van delinksbuiten in het shirt van Oranje.

De maker van het enige doelpunt kon als één van de weinigeinternationals op een geslaagde interland terugkijken. Anderepositieve uitzonderingen waren de vleugelverdedigers Bouma enHeitinga en Nederlands meest constante international Jaap Stam.Advocaat mag anderhalve maand nadenken hoe hij op 31 maart tegen deFransen meer spelers hun eigenlijke niveau kan laten halen.

Laag tempo

Bondscoach Dick Advocaat heeft woensdagavond geengoed gevoel aan de eerste test van het Nederlands elftal voor hetEK in Portugal overgehouden. ''Het was te veel een echteoefenwedstrijd'', sprak de bondscoach na afloop van de overwinningop de Verenigde Staten (1-0). ''We waren niet scherp genoeg enspeelden soms in een veel te laag tempo. Dat was jammer.''

Advocaat was in de Amsterdam ArenA niet over alle spelersontevreden. Doelpuntenmaker Robben, debutant Heitinga, Bouma, Stamen Cocu kregen van Advocaat een dikke voldoende. ''Maar in zijngeheel hebben we het niet helemaal goed gedaan.''

Aanknopingspunten

Bij balverlies verdedigde het Nederlands elftal volgens Advocaatniet altijd even attent. ''Dat moet beter. Al moet je ook nietvergeten dat de Verenigde Staten de laatste acht van het laatste WKhaalden. Daarbij speelden ze heel verdedigend. Dan moet je juistheel scherp zijn. Anders kun je niet profiteren. Ik zie voldoendeaanknopingspunten om verder op deze wedstrijd voort te borduren.Voor mij was het een leerzame avond.''