ZWOLLE - FC Zwolle heeft vrijdag promotie naar de eredivisie afgedwongen. Voor de ploeg van trainer Art Langeler volstond een gelijkspel tegen FC Eindhoven (0-0) om de titel in de Jupiler League veilig te stellen.

Concurrent Sparta Rotterdam, dat moest winnen bij Almere City FC om Zwolle nog van de eerste plaats te kunnen verdringen, speelde met 1-1 gelijk.

Met nog twee wedstrijden te gaan heeft Zwolle acht punten meer dan Sparta. De ploeg uit Overijssel speelde in 2004 voor het laatst in de eredivisie.

Zwolle kreeg tegen Eindhoven wel wat kansjes, vooral via spits Joey van den Berg, maar een doelpunt bleef uit. Toen Sparta bij Almere twintig minuten voor tijd op voorsprong kwam, leek Zwolle het kampioensfeest een week te moeten uitstellen.

Burgzorg

De thuisclub maakte vlak voor tijd echter gelijk via Mitchell Burgzorg. Daardoor kon het feest in Zwolle alsnog losbarsten.

Vorig seizoen was Zwolle lang op weg naar een terugkeer op het hoogste niveau. De ploeg van Langeler had halverwege het voetbaljaar dertien punten voorsprong op RKC Waalwijk, maar gaf die marge in de tweede seizoenshelft volledig weg.

RKC veroverde de titel, Zwolle slaagde er ook via de nacompetitie niet in te promoveren. Dit seizoen was de marge die Zwolle opbouwde wel groot genoeg om de titel te veroveren.

Nederlaag Helmond Sport

Helmond Sport, dat achter FC Eindhoven vierde staat, ging voor eigen publiek hard onderuit tegen sc Cambuur: 1-3. Willem II, zesde in de stand, trakteerde zijn supporters op een klinkende zege op AGOVV (5-0), FC Volendam versloeg FC Emmen met 3-1.

De meeste doelpunten vielen bij het duel tussen FC Dordrecht en FC Den Bosch: 4-3. Santy Hulst maakte kort voor tijd de winnende voor Dordrecht.

Go Ahead Eagles won met 1-2 in Maastricht van MVV. Karim Fachtali en Joey Suk maakten de doelpunten voor de ploeg uit Deventer. Prince Rajcomar had MVV eerst op voorsprong gezet.