ERP - Dressuuramazone Anky van Grunsven gaat zich met haar paard Salinero toch mengen in het kwalificatietraject voor de Olympische Spelen.

Bondscoach Sjef Janssen bevestigde vrijdag dat de drievoudig olympisch kampioene zich heeft aangemeld voor de zogenoemde observatiewedstrijd, begin juni in Hoofddorp.

De amazone had zich tot nu toe op de vlakte gehouden over eventuele deelname aan de Spelen.

''Salinero is topfit en nog kerngezond'', zegt Janssen over het achttienjarige dier. ''Er is daarom geen enkele reden om niet mee te doen.''

Met Salinero won Van Grunsven de Spelen van 2004 en 2008. Met Bonfire zegevierde ze in 2000. Van Grunsven nam al zes keer deel aan de Olympische Spelen.

Op leeftijd

Lang had Van Grunsven op het standpunt gestaan dat Salinero eigenlijk iets te veel op leeftijd is voor internationale kampioenschappen. Voor Londen liet ze haar oog vallen op IPS Upido.

''In de ontwikkeling van dat paard kwam door omstandigheden enige stagnatie'', aldus Janssen.

''Bovendien won Anky vorig jaar met Salinero toch weer internationale wedstrijden. Daarom hebben we voor deze optie gekozen.''

Aan de dressuurwedstrijden in Londen mogen vier Nederlanders deelnemen. Drie starten er in de equipe, één rijdt individueel. Adelinde Cornelissen is momenteel de nummer één van Oranje.

Comeback

Imke Schellekens-Bartels beleefde afgelopen weekeinde een internationale comeback die haar meteen kandidaat maakt. Ook Hans-Peter Minderhoud en Edward Gal zijn in de race.

De landenwedstrijd bestaat voor het eerst uit twee onderdelen (Grand Prix, Grand Prix Special). De individuele medailles worden in de kür verdeeld.

Van Grunsven won in haar loopbaan al acht olympische medailles. Naast drie keer goud en één keer zilver individueel werd ze ook nog eens vier keer tweede met de equipe. Alleen bij haar debuut, in 1988 in Seoul met Prisco, viel ze buiten de prijzen.