SAN FRANCISCO - Twee sleutelfiguren in het grote dopingschandaal in de Verenigde Staten hebben in beëdigde verklaringen toegegeven dat zij aan atleten verboden prestatiebevorderende middelen hebben verstrekt. Een rechtbank in San Francisco heeft de documenten dinsdag vrijgegeven.

Greg Anderson, de privé-trainer van sterhonkballer Barry Bonds, bekende aan federale agenten dat hij honkbalspelers heeft voorzien van steroïden. Hij weigerde namen te noemen. Victor Conte, de president van het voedingssuplementenbedrijf Balco Laboratoriums, gaf op zijn beurt toe dat hij de leverancier was van Anderson.

Anderson (37) en Conte (53) zijn twee van de vier hoofdverdachten. De andere twee zijn atletiektrainer Remy Korchemy (71) en Jim Valente (49), de plaatsvervanger van Conte bij Balco. Justitie verdenkt het kwartet van de verstrekking van zware verboden middelen (onder meer THG) aan topsporters, van het bewust maskeren van de verboden producten en van witwaspraktijken.

Steroïden

Conte bekende Anderson steroïden voor honkballers te hebben gegeven. Behalve Bonds behoort ook Jason Giambi van de New York Yankees tot de klantenkring van Anderson. Conte gaf ook toe dat hij Anderson voorzag van een zalf die testosteron, een anabool, en epitestosteron, een maskeringsmiddel voor testosteron, bevatte. Justite verrichtte in september huiszoeking bij Anderson.

Federale agenten vonden in zijn huis steroïden, injectienaalden, rekeningen die betrekking hadden op de verkoop van steroïden en .000 dollar in een geheime kluis. Verder vonden ze dossiers met namen van atleten. De dossiers bevatten gegevens over de dagelijkse doses van steroïden en groeihormomen.