BREDA - Voor Ajax tellen momenteel alleen de punten. De koploper speelde zondag tegen NAC allesbehalve goed, maar pakte in Breda wel een belangrijke zege: 1-0. Machlas bewees na rust als invaller opnieuw zijn waarde voor de Amsterdammers. De Griek doet wat zijn concurrent in de spits Ibrahimivic nalaat: doelpunten maken.

Ajax deed goede zaken aangezien nummer twee Feyenoord in eigen huis verloor. Trainer Koeman is op dit moment echter vooral realist. Hij is niet blind voor het matige spel van zijn ploeg, maar maakt zich daar in deze beslissende fase van de competitie niet druk over.

Ajax startte in Breda vrij defensief. Ajax had tegen NAC de zaak verdedigend dan ook goed op orde. Opbouwend bracht het centrale duo Chivu en Bergdolmo echter te weinig. NAC controleerde de wedstrijd voor rust, maar kreeg ook nauwelijks kansen.

In de spits liep Ibrahimovic er verloren bij. De vervanger van de vorige week falende Machlas maakte zijn basisplaats geen moment waar, hij speelde veel te passief, zij het dat hij weinig bruikbare ballen kreeg.

Halverwege de tweede helft gooide Koeman de zaak om. Hij bracht Machlas en Wamberto voor Galásek en Hossam. Ibrahimovic mocht de wedstrijd volmaken. In de rust wisselde Koeman bovendien De Cler voor debutant Pienaar.

Uitgerekend Machlas bezorgde Ajax in de 72e minuut de zege. Maxwell slalomde op links door de NAC-defensie. De Griek stond klaar om diens voorzet achter doelman Babos te tikken: 1-0. In de slotminuten kwam Ajax nog enkele keren goed weg.

/DOSSIEREredivisie