NOORDWIJK AAN ZEE - Rafael van der Vaart stelt zichzelf de vraag regelmatig. Waarom lukt het samenspel tussen hem en teamgenoot Wesley Sneijder wel bij het Nederlands elftal en niet bij Ajax? Een antwoord heeft hij niet, al zou hij het prettig vinden als het duo wat meer vertrouwen zou krijgen van trainer Ronald Koeman van Ajax. "Wij zijn natuurlijk niet de enige twee op het veld."

Bekijk video: Modem/ Breedband

Van der Vaart is inmiddels de status van talentvolle speler uit de eigen jeugdopleiding voorbij. Hij is uitgegroeid tot een vedette, international bovendien (13 interlands). Met zijn 21 jaar is hij de leider van Ajax en draagt hij de aanvoerdersband. "Maar een jonge speler kan ook wel eens in bescherming genomen worden. Elke keer zeggen dat het niet loopt tussen Sneijder en Van der Vaart, werkt niet. Aan het vertrouwen van de trainer zou ik veel meer hebben dan aan die kritiek elke keer."

Afgemaakt

Hij zegt de druk te voelen. "Het is niet fijn om te weten dat je na elke mindere wedstrijd afgemaakt kan worden. Als Ajax verliest, lijk ik het meeste te verliezen." Toch is Van der Vaart wel reëel: "In de eerste seizoenshelft ging het nog wel met mijn spel, maar na de winterstop is het slecht. Het is misschien ook wel een compliment voor mijn prestaties uit het verleden dat er zo op me gelet wordt. Het is een heel nieuwe ontwikkeling, waar ik sterker uit hoop te komen."

Geërgerd

Van der Vaart heeft zich ook geërgerd aan de opstelling waarin Ajax de laatste weken speelde. "Op trainingskamp in Portugal hebben we afgesproken dat ik de vaste nummer 10 zou zijn en Wesley de vaste linkermiddenvelder. Ik snap best dat het moeilijk is je daar aan te houden met al die blessures, maar alleen tegen Roda JC hebben we zo gespeeld. Zo kweek je ook geen vastigheid natuurlijk."

De uitstapjes naar het Nederlands elftal ervaart de middenvelder als een prettige onderbreking van de wekelijkse druk bij Ajax. "Het is relaxter, meer ontspannen dan bij de club. Bij Ajax zijn het allemaal jonge jongens en ben ik toch min of meer, samen met Wesley, de beste speler. Als ik of Sneijder niet goed speel, dan loopt het vaak met het hele elftal niet. Bij Oranje zijn ook andere jongens die de aandacht opeisen. Daar zijn wij de jonkies; dat is wel prettig."

Discussie

Ook bij het Nederlands elftal is de discussie of Van der Vaart en Sneijder samen kunnen spelen actueel. Bondscoach Dick Advocaat in zijn persconferentie voor de vriendschappelijke interland tegen de Verenigde Staten: "We hebben het een aantal keren geprobeerd en dat ging heel goed. Maar het moet wel continu bewezen worden of het werkt en of je verdedigend niet te kwetsbaar bent als je ze allebei opstelt."

Koeman

Die kanttekening is exact de kritiek van Koeman. Van der Vaart: "Het lijkt net of we nooit verdedigen, maar dat is niet waar. Maar we zijn natuurlijk ook weer geen spectaculaire balafpakkers." In zijn zoektocht naar het antwoord op zijn mindere periode komt hij tot een opmerkelijke conclusie: "Misschien probeer ik me te geforceerd te bewijzen. Het begint ook aan me te vreten. Ik ben natuurlijk ook pas net 21 geworden en dan kun je een keer minder spelen. Maar ik weet ook niet hoe het precies in elkaar zit. Ik denk ook wel dat het uiteindelijk goed zal zijn voor mijn ontwikkeling. Hartstikke goed misschien wel. Je leert ervan."

Zelfs weggaan bij Ajax is een optie voor Van der Vaart. Hij mijmert er wel eens over. In elk geval wil hij zijn tot 2006 doorlopende contract niet tussentijds verlengen. "Nee, want dan komt er meestal ook weer een jaar bij en dan wil ik niet. Ik wil verder met mijn huidige contract. Ik heb ook nog geen beslissing genomen. Alle opties zijn wat dat betreft nog open, al wil ik wel voor het EK in Portugal duidelijkheid over mijn toekomst."